ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия е готова да участва в търг за изграждане на първата АЕЦ в Малайзия

24.04.2015

Русия е готова да участва в търг за строителството на първата АЕЦ в Малайзия, ако такъв бъде обявен.

Това заяви първият заместник генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров.

 „Вземайки под внимание факта, че правителството на Малайзия през 2009 г. съгласува създаването на собствена ядрена енергетика като част от енергобаланса на страната от 2020 г. и независимо от това, че Русия няма подписано с Малайзия междуправителствено споразумение за използване на ядрената енергия за мирни цели, ние сме готови да участваме в търг за строителството на първата АЕЦ в страната, ако такъв бъде обявен“, заяви Комаров.

По думите му в страни като Малайзия, Индонезия, Тайланд и Виетнам, където има планове за развитие на ядрена енергетика, Русия е готова да предложи сътрудничество при изграждането на реактори от „3 плюс“ поколение (с мощност 1000 MW- 1200 MW), съответстващи на всички стандарти за сигурност и отговарящи на всички изисквания за безопасност, наложили се след аварията в японската АЕЦ „Фукушима“ през 2011 година.

 „Проектите за нашите АЕЦ съчетават комбинирана система от активни и пасивни системи за безопасност, както и уловител на стопилката, който е незаменим източник за безопасност на съвременните централи. Днес никой в гъстонаселените райони не строи АЕЦ без това ноу-хау на руската инженерна мисъл – уловителят на стопилката“, подчерта Комаров.

 „Росатом“ смята Азиатско-Тихоокеанския регион за един от най-перспективните чуждестранни пазари за ядрена енергия.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2015/04/14/56231

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари