ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Кириенко: Росатом се сблъсква с политически натиск и провокации в СМИ

21.04.2015

„Росатом“ се сблъсква с опити за политически натиск и провокации от страна на западните СМИ по отношение на проектите си в чужбина.

Това в интервю за ТАСС съобщи ръководителят на Държавната корпорация Сергей Кириенко.

Все пак, според думите му, това не е оказало съществено влияние върху реализирането на проектите на руската държавна компания.

В средата на март тази година вестник „Financial Times“, позовавайки се на неназовани източници, съобщи, че ЕК фактически е блокирала 12-милиардния договор между РФ и Унгария за разширяването на АЕЦ “Пакш”. На следващия ден правителството на Унгария официално отхвърли тази информация.

“Да, по отношение на “Росатом” не бяха въведени никакви секторни санкции, но западният свят е така устроен, че неписаните санкции понякога са по-лоши отколкото писаните. Затова ние се сблъскваме с  опити за саботаж и натиск върху държавите, които подписват договори с нас”, – каза Кириенко, добавяйки, че в голяма степен провокациите стават в информационното поле.

“Вие сте видели съвсем наскоро съобщението, от уважавани издания, в частност „Financial Times“ за това, че ЕК е отказала на Унгария съгласуване на договора с Русия, което не е вярно”, – каза той.

“След това „Reuters“ заяви, че има забавяне в графика за изграждане на АЕЦ в Турция. От своя страна Министерството на енергетиката на Турция предяви претенции и съобщи, че това не е истина. Но, за съжаление, ние вече свикнахме с това”.

Ръководителят на “Росатом” е убеден, че прилагането на такива методи за противодействие означава само едно – другите начини просто не работят.

“В известен смисъл това е комплимент за руския ядрен отрасъл. Защото това означава, че да се конкурират с нас по честен начин съвсем не се получава”, – каза Кириенко.

Според думите му, политически натиск беше оказан на Йордания и Турция.

“Очевидно е, че е имало опити за определен външнополитически натиск”, – отбеляза Кириенко, уточнявайки, че “не на всички от партньорите на Йордания и окръжаващите я страни се харесва, че изборът е направен в полза на Русия за изграждане на първата в страната АЕЦ”.

Според мнението му, това още един път потвърждава, че при вземането на такива дългосрочни решения, “краткосрочните конюнктурни въпроси се оставят настрана.”

“Очевидно е, че Турция като член на НАТО, политически разбира се, изпита голям натиск при избора на Русия като партньор за изграждане на атомна електроцентрала.”

“Явно и даже демонстративно се опитваха да окажат натиск върху ръководството на Унгария. Сериозен натиск имаше и върху парламента на Финландия. Въпреки това, през декември миналата година чрез гласуване руският проект бе одобрен. Досега нито един наш проект не бе провален”, – каза ръководителят на “Росатом”.

Цялото интервю ще намерите на: http://tass.ru/opinions/interviews/1912593

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари