ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бразилия възобновява подготовката за изграждане на нови ядрени мощности

25.04.2015

Правителството на Бразилия има намерение да се върне към активната фаза на подготовката за изграждане на нови ядрени мощности след пауза, предизвикана от аварията на АЕЦ “Фукушима-1” през март 2011 година.

С такова изявление излезе на 8 април при разискванията в Сената (горната палата на парламента) министърът на енергетиката и рудодобива на страната Едуард Брага (Eduardo Braga).

Сега в Бразилия се експлоатират първи и втори блок на АЕЦ «Ангра». Третият блок на централата с реактор PWR и мощност 1405 MW е в етап на изграждане и се планира да бъде въведен в експлоатация през 2018 година, каза министърът. Същевременно той подчерта, че производството на енергия от АЕЦ е най-евтиното сред всичките генерации в страната, превъзхождайки по този показател даже някой от водните електроцентрали.

“Ние не можем да се откажем от ядрената енергетика”, – подчерта Брага, напомняйки, че стратегията за развитие на отрасъла предвижда въвеждане в експлоатация до 2030 година на още 4 ядрени енергоблока. “Ние разработваме нов модел за реализиране на проектите за изграждане на тези 4 блока, – казва Брага. Въпросът постоянно се обсъжда, трябва да се предприемат решителни и смели стъпки в това направление”.

Според думите на министъра, цитиран от бразилските СМИ, са направени предварителни проучвания за мястото на четирите нови блока на 21 потенциални площадки.

Източник: http://www.atomforum.org.ua/rus/novyny-v-sviti-4541

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари