ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Строителството на новите енергоблокове на английската АЕЦ Хинкли-Пойнт може да бъде отложено

21.04.2015

Транспортиране в порт Шеруба на “злополучния” реактор EPR за строящия се трети енергоблок на френската АЕЦ “Фламанвил”

Проектът за изграждане на два блока на новата британска АЕЦ Хинкли-Пойнт в близост до град Сомерсет може да бъде отложен, доколкото в конструкцията на ядрените реактори от трето поколение EPR са били открити “сериозни дефекти” при изграждането на АЕЦ Фламанвил в Нормандия (Франция), съобщават местните СМИ.

“Това е много сериозен дефект, доколкото той се отнася до крайно важна част на реактора”, – казва председателят на Агенцията за ядрена безопасност на Франция Пиер-Франк Шеве. Според мнението му, в това “няма нищо удивително”, доколкото “последната АЕЦ във Франция е била изградена преди 15 години.”

Съгласно направеното изследване, специалистите се опасяват за качеството на стоманата за корпуса на реакторите, което може напълно да забави графика на производството с няколко години и значително да повиши стойността им.

Този проблем може да подкопае работата на изпитващата финансови проблеми френска компания Areva, която имаше намерение да построи два реактора тип EPR за АЕЦ Хинкли-Пойнт до 2023 година и в перспектива още три за АЕЦ “Сайзвел” в Суффолк.

Сега Великобритания експлоатира 16 ядрени енергоблока в девет АЕЦ, които осигуряват 15-20% от потребностите на страната от електроенергия.

Според резултатите за 2014 година чистите загуби на компанията Areva са нараснали до 5,6 милиарда долара, превишавайки 10 пъти този показател за 2013 година. От 2013 година френската компания не е успяла да спечели нито един конкурс за изграждане на нови ядрени енергоблокове.

За справка

АЕЦ Хинкли-Пойнт е разположена в близост до Бриджуотер, в Сомерсет, на брега на Бристолския канал, Англия. Първата част на централата Хинкли-Пойнт А с два енергоблока Магнокс 267 MW сега е закрита, а в експлоатация е Хинкли-Пойнт B с два блока AGR по 655 MW.

АЕЦ Сайзвел практически се състои от 2 централи, разположени в близост до село Сайзвел в Саффолк, Великобритания. Сайзвел А с реактори Magnox е закрита през декември 2006 година. АЕЦ Сайзвел B с реактор PWR 1250 MW е въведена в експлоатация на 14 февруари 1995 година.

АЕЦ Фламанвил е разположена в северо-западна Франция на брега на пролива Ла-Манш. Има два действащи енергоблока по 1,3 GW всеки с водно-водни реактори. Те са въведени в експлоатация през 1986 и 1987 година.

Източник: http://www.seogan.ru/stroitelstvo-novix-energoblokov-angliiyskoiy-aes-xinkli-poiynt-mozhet-bit-otlozheno.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари