ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В ядрения комплекс „Селлафилд“ в Англия назрява стачка поради нивото на безопасност

22.04.2015

Работниците от най-големия във Великобритания ядрен комплекс „Селлафилд“ ще стачкуват поради нивото на безопасност, а също и заради условия на труд заплашващи здравето им, съобщи в четвъртък представител на профсъюза.

Ядреният комплекс „Селлафилд“ в графство Камбрия на крайбрежието на Ирландско море е създаден преди около 68 години.

През различни периоди там е произвеждано ядрено гориво, а също е наработван оръжеен плутоний. От 1956 до 1983 година там е функционирала АЕЦ. През 1957 година там е станал пожар, който е предизвикал силно радиоактивно изхвърляне в околната среда.

През 2012 година Националната одиторска агенция съобщи, че някои обекти на територията на комплекса се намират в плачевно състояние и могат да представляват заплаха за околните.

Дейностите по утилизацията на отпадъците и на неработещото оборудване на територията на “Селлафилд” се оценяваха на 67,5 милиарда фунта стерлинги (около 100 милиарда долара).

Решение за провеждане на стачка във Великобритания традиционно се взема с болшинство по време на гласуване на членовете на съответния профсъюз, а след това се избира формата на протест.

За провеждане на стачка в ядрения комплекс са гласували в четвъртък 1299 души. Формата на акцията ще изберат през следващата седмица.

“Членовете на профсъюза изгубиха търпение, доколкото мениджмънта на „Селлафилд“ продължава да игнорира нашите искания. Ние не искаме да провеждаме тази акция, но ние сме принудени да го направим, защото компанията не иска да възприеме сериозно нашата тревога”, – казва регионалният представител на профсъюза Стив Бенсон.

В “Селлафилд” многократно са ставали различни извънредни произшествия. Сумарно в периода 1950-1977 година са станали 194 аварии и инциденти, 11 пожара и взривове, като в 45 от случаите е имало изхвърляния на плутоний в околната среда.

Най-голямата авария е била на първи реактор на ядрения комплекс през октомври 1957 година. Предполага се, че тя е причинена от прекалено бързото нагряване на графита при повторния цикъл за отгряване. Вследствие на запалването до вечерта на 10 октомври огънят е обхванал 150 канала съдържащи около 8 тона уран. След аварията двата реактора са спрени. Те са подържани в студено безопасно състояние. Произшествието е оценено от пето ниво по скалата INES и за онзи момент това е била най-тежката авария в света.

В края на януари 2014 година е било фиксирано завишено ниво на радиация. Част от сътрудниците са получили разпореждане да останат по домовете си.

От 1995 година комплексът изпълнява изключително мирни функции. Извършва се преработка на ОЯГ и се произвеждат MOX-касети. Част от комплекса се намира на етап – извеждане от експлоатация.

Източник: http://www.seogan.ru/na-atomnom-komplekse-sellafild-v-anglii-nachnetsya-zabastovka-iz-za-urovnya-bezopasnosti-na-aes.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари