ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ в САЩ преминават на по-ефективното ядрено гориво GNF2

17.04.2015

Комисията по ядрено регулиране на САЩ (NRC) даде разрешение на АЕЦ «Перри» в щата Охайо да използва по-ефективното ядрено гориво тип GNF2.

NRC е утвърдила изменение в лицензията, издадена на оператора на АЕЦ “Перри” – FirstEnergy Nuclear Operating Company (FENOC), катое коригирала изискванията към минималния критичен коефициент на мощността.

 В решението си от 27 март регулиращият орган е разрешил “използване на GNF2 гориво, започвайки от следващия работен цикъл”.

В крайна сметка при поредния ППР в “кипящия” реактор с мощност 1268 MW, 280 от 748 топло-отделящи сборки са заменени с модернизираните горивни касети GNF2 (Global Nuclear Fuel).

 

Тяхната конструкция осигурява по голяма дълбочина на изгаряне на горивото, което ще позволи да се намали количеството на урана и увеличаване на произведената електроенергия с едно презареждане.

Както уточни прес-секретарят на WANO Дженифер Янг, регулиращият орган извършва допълнителна оценка на експлоатационните запаси на безопасност за всеки горивен цикъл , независимо от вида гориво. Периодично се внасят корекции в зависимост от това, как старите и новите сборки са разпределени в активната зона на реактора. АЕЦ

“Болшинството от кипящите реактори в САЩ вече са преминали на този вид гориво”, – отбеляза той.

Наред с преминаването на нов вид гориво, по време на ППР в централата е бил заменен трансформатора с по-мощен. Един от кръговете на този трансформатор е специално предназначен за осигуряване на електроснабдяването на централата в случай на аварийно изключване на външното електрозахранване.

Източник: http://www.world-nuclear-news.org/RS-US-plant-gets-go-ahead-for-high-performance-fuel-0204157.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари