ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Проектът за АЕЦ „Аккую“ в Турция е финансово обезпечен

16.04.2015

„Росатом“ получи от руското правителство транш от близо 1 млрд. долара за старт на проекта за АЕЦ „Аккую“ в Турция.

Русия финансира с приоритет първата в Турция атомна електроцентрала, която се изгражда по руски проект. Руската държавна корпорация вече получи транш от 51 милиарда рубли (около 990 млн. долара). Това заяви генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко в Анкара.

 

 

АЕЦ „Аккую“ се строи по схемата „BOO“ (build-own-operate – строй-притежавай-експлоатирай), където собственик на централата е Русия. Компании на „Росатом“ притежават контролния дял в капитала на АЕЦ „Аккую“. Това са „Концерн „Росенергоатом“ – 46,87%, „РусатомОверсиз“ – 46,4%, „Атомстройекспорт“ – 4,84%, „Атоменергоремонт“ – 0,05%, „Атомтехенерго“ – 0,05%. Още 1,6% принадлежат на „Интер РАО“. В бъдеще може да се вземе решение за продажба на инвеститори на до 49% от проекта, като не по-малко от 51% обаче ще останат на руската страна.

 

Междуправителственото споразумение между Русия и Турция за сътрудничество при строителството и експлоатацията на първата в страната ядрена централа на площадката „Аккую“ в провинция Мерсин в Южна Турция, бе подписано през 2010 г.

 

 

„Ние носим отговорност за сигурността на АЕЦ „Аккую“ и я гарантираме. Ще бъдат спазени всички критерии на безопасност. АЕЦ ще бъде построена на площадка с минимална сеизмична активност, където няма риск от цунами, въпреки че централата е проектирана да издържи и такава стихия. Отчетът по Оценката на въздействието върху околната среда бе подготвен с безпрецедентна прецизност и се състоеше от 5000 страници – такъв в нашата практика досега не е имало“, коментира Кириенко.

Той участва в церемонията по началото на дейностите по подготовката на хидротехническата инфраструктура на площадката на бъдещата АЕЦ.

 

 

Кириенко отбеляза, че в АЕЦ ще бъдат изградени реактори от последното „три плюс“ поколение, които правят невъзможно повторението на аварията в японската АЕЦ „Фукушима“. Всички технологии, които ще се използват в АЕЦ „Аккую“ са реализирани в Русия при строителството на Нововоронежската АЕЦ-2, чийто енергоблок ще бъде пуснат в търговска експлоатация през декември 2015 г.

 

 

Проектът за първата турска АЕЦ включва четири ВВЕР реактора, като мощността на всеки енергоблок ще бъде 1200 MW. Стойността на проекта е близо 20 милиарда долара. Централата ще произвежда близо 35 милиарда kWh електроенергия на година.

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари