ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ е готова да предложи решение за отстраняване на последствията от аварията в АЕЦ „Фукушима“ в Япония

16.04.2015

В японската столица в понеделник се откри 48-та конференция на Японския ядрено-промишлен форум (JAIF), в който участва и делегация от Русия.

 

 

Русия очаква в най-близко време Япония да избере руска технология за очистването на течните радиоактивни отпадъци от АЕЦ „Фукушима“  като избере от трите проекта, които се разглеждат в момента. „Росатом“ е готов да предложи на Япония решения за отстраняването на последствията от аварията в централата.

Това съобщи на 13 април пред руски журналисти в Токио първият заместник генерален директор на руската държавна корпорация Кирил Комаров.

Според Комаров, в момента Русия усилено работи по изграждането на опитна установка за изчистване на тритиеви течни радиоактивни отпадъци.„Считаме, че сме предложили ефективна технология и ще се радваме, ако според резултатите от работата на нашата опитна установка, можем да предложим промишлено решение“, каза Комаров по повод ликвидиране на последиците след аварията в АЕЦ „Фукушима“.

Предложението за изчистване на замърсената вода, руските ядрени специалисти са предали на Япония през 2014 г. След международен конкурс руското предложение бе избрано от 29 проекта, заедно с предложения на още две компании – KurionInc и GE-HitachiCanadaInc.

По думите на Комаров на 14 октомври 2014 г. „РосРАО“ е получил от японската страна одобрение за отделяне на субсидии за реализиране на демонстрационния проект. В настоящето приключват дейностите по създаването на проектната и конструкторска документация на демонстрационната установка, която ще позволи да се потвърди възможността за създаване на икономичен промишлен комплекс за изчистване на течни радиоактивни отпадъци от тритий. – установката за 12 дни в малки обеми (48 кубични метра) преработва моделен разтвор, имитиращ замърсената вода в АЕЦ „Фукушима-1“.

„Росатом“ е готов да предложи на Япония решения в сферата на сигурността, третирането на радиоактивните отпадъци, дезактивацията и извеждането от експлоатация на АЕЦ, своя опит, знания и технологии за по-скорошното ликвидиране на последствията от аварията“, заяви Комаров, който участва в конференцията.

Японските специалисти не успяват да намерят технологии, които биха позволили да се извлече разтопеното гориво из под авариралата ядрена централа „Фукушима-1“. Това пък от своя страна съобщи генералният директор на Международната агенция по атомна енергия ЮкияАмано(Yukiya Amano) по време на Японския ядрено-промишлен форум. „Япония засега няма такива технологии“, подчерта той и заяви, че такива технологии нямат и много други страни.

В тази връзка Амано призова международната общност да помогне на Страната на изгряващото слънце като се съсредоточат научните усилия за направата на метод за извличане на разтопеното гориво и изчистване на замърсените територии, както и за извеждането от експлоатация на реакторите на АЕЦ „Фукушима-1“.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари