ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Фукушима – повреденият робот остава в защитната черупка на първи реактор

15.04.2015

Операторът на АЕЦ “Фукушима-1” прекрати обследването на ректора на първи енергоблок поради излизане от строя на робота, блокиран вътре в защитната оболочка (контейнмънт, черупка).

В петък компанията ТЕРСО изпрати в първи блок дистанционно-управляван робот, който да направи оглед в херметичната обвивка около реактора.

Апаратът с дължина 60 сантиметра е успял да влезе на 10 метра в черупката на реактора, движейки се по опорната решетка. Но после се е спрял, очевидно блокиран от някакво препятствие.

Въпреки невъзможността да се придвижва, роботът е продължил по команди на оператора да прави снимки и да измерва температурата и радиационния фон.  Б.Р. – по-късно стана известно, че измереният радиационен фон е над 9,7 Sv/h.

Опитите да бъде измъкнат ръчно обратно чрез кабела и обезопасяващото въже са били неуспешни.

ТЕРСО е взела решение да отреже кабела и да остави робота вътре под черупката.

Компанията няма да може да изпрати втори такъв робот, защото кабелът на първия е блокирал тръбата, през която апаратите могат да се придвижат в херметичния обем покрай реактора.

След разследване на инцидента, ТЕРСО ще вземе решение за използването на други роботи в зависимост от резултатите.

Източник: NHK World, 13 април 2015 г.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари