ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Фукушима” – Роботът-змия загина три часа след навлизане в разрушения първи блок

15.04.2015

Преди няколко дни робот-змия, оборудван с камери, влезе в разрушения първи блок на АЕЦ “Фукушима-1”.

 

През март 2011 година горивото в три от реакторите се разтопи вследствие на чудовищното земетресение и цунами, което отне живота на повече от 15 хиляди души.

Днес повредените реактори са недостъпни за хората поради смъртоносното ниво на радиация. Затова използването на 60-сантиметровия робот-змия беше първата реална възможност да се огледат отвътре (под защитната черупка) разрушените блокове.

“Ние считаме, че това ще ни позволи да решим, как правилно да утилизираме пострадалите реактори”, – каза в петък официалният представител на TEPCO Рю Шимицу.

Роботът, който е разработен от Hitachi and GE Nuclear Energy, беше пуснат вътре в лабиринта от тръби, водещи към защитната оболочка (черупка) на реактора на първи блок в 9:25 часа. След 2 часа достигна зададената точка, обаче, след още 1 час внезапно излезе от строя. Причината за гибелта му засега не е известна.

стенд за изпитване на робота

Тази сонда е първият от серията роботи, които властите имат намерение да изпратят вътре в разрушените блокове на централата още през тази година.

Сега TEPCO разработва друг робот, който ще бъде изпитан във втори или трети блок.

Източник: http://www.nbcnews.com/news/world/japans-fukushima-nuclear-plant-reactor-examined-snake-shaped-robot-n339091

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари