ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първият камък в изграждането на АЕЦ “Аккую” в Турция ще бъде заложен в края на 2016 година

15.04.2015

Първият камък в строителството на АЕЦ “Аккую” в Турция по руски проект ще бъде заложен с участието на президентите на двете страни в края на 2016 година, заяви във вторник министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Иълдъз.

“В края на 2016 година ние планираме да заложим първия камък в строежа на АЕЦ с участието на президентите на Русия и Турция”, – заяви Иълдъз на церемонията за започване на дейностите по подготовка на хидротехническата инфраструктура на площадката на бъдещата АЕЦ в провинция Мерсин – южна Турция.

“Опасенията на местните жители, че строителството на АЕЦ ще се отрази неблагоприятно на развитието на туризма в региона, са необосновани. По-голяма част от АЕЦ в Европа, във Франция седем такива централи са разположени близо до Париж, но това не намалява притока на туристи. При изграждането на АЕЦ ние отделяме първостепенно внимание на безопасността и охраната на околната среда, обсъждаме тези въпроси открито и публично”, – каза Иълдъз.

Той добави, че АЕЦ “Аккую” ще бъде построена по най-високите стандарти за безопасност и може да издържи 9-бално земетресение.

На церемонията в Мерсин участва генералният директор на “Росатом” Сергей Кириенко, генералният директор на компанията „Аккую нуклеар“ Фуад Ахундов и министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция.

 За справка

Междуправителственото споразумение между РФ и Турция за сътрудничество в сферата на строителството и експлоатацията на първата в страната АЕЦ на площадката “Аккую” в района на град Мерсин е подписано през 2010 година.

Проектът за първата турска АЕЦ включва 4 реактора тип ВВЭР. Мощността на всеки енергоблок ще бъде по 1200 MW. Приблизителната стойност на централата възлиза на 20 милиарда долара.

През декември 2014 година министерството на околната среда и градоустройството на Турция е одобрило отчета по ОВОС.

Източник: http://mk-turkey.ru/economics/2015/04/14/pervyj-kamen-v-aes-akkuyu-v-turcii-zalozhat-v-konce-2016-goda.html

 Б.Р. – Ще се опитам да не бъда язвителен, но и женските фантазии бледнеят пред заглавията от вчера в нашите СМИ, които обявиха за залагането на първия камък в строителството на АЕЦ „Аккую“.

Всъщност започва изграждането на пристанището на Средиземно море, което ще обслужва строителството на бъдещата атомна електроцентрала. Погледнете надписа на втората снимка.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари