ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Японски съд забрани рестартирането на ядрените реактори на АЕЦ “Такахама”

16.04.2015

Окръжният съд на префектура Фукуи, Япония, забрани пускането на трети и четвърти реактор на АЕЦ “Takahama.

Съдът е взел това решение, защото е признал реакторите за опасни за местните жители в случай на стихийно бедствие.

По-рано екологичната надзорна организация одобри рестартирането на реакторите. Обаче съдът е постановил, че централата не съответства на нормите за безопасност.

Жалбата е подадена от девет жители на префектурата Фукуи. Ищците считат, че плановете на компанията-оператор Kansai Electric Power на централата за възобновяване работата на реакторите заплашват с авария и не предвиждат съответните мерки за евакуация на хората в случай на извънредна ситуация.

Kansai Electric Power намира решението на съда за “крайно досадно и неприемливо” и заявява за намерението си да го обжалва.

За справка

След аварията на АЕЦ “Фукушима-1” всичките 48 енергийни ядрени реактора в Япония бяха спрени. Сега те са задължени да получат разрешение за рестартирането им от държавния регулатор. Лицензия  се издава само в случай, че реакторът съответства на новите стандарти за безопасност, въведени след катастрофата от март 2011 година.

Източник: http://www.bbc.com/news/world-asia-32297366

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари