ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – На Запорожската АЕЦ се използва модерна система за промишлена телевизия

24.04.2015

Монтираната на ЗАЕЦ система за промишлена телевизия (СПТВ) позволява дистанционно да се контролира оборудването не само визуално, но и чрез звук и температура.

Комплексът е напълно автономен и независим.

Операторът само указва маршрута за сканиране и режима на работата, и системата сканира, запомняйки визуалната, звуковата и температурната картина.

През 2010 година пилотната версия на системата за промишлена телевизия (СПТВ) е била монтирана на четвърти блок на ЗАЕЦ. Комплексът се утвърди като надеждно оборудване, и аналогични системи са били монтирани на още два блока на централата: през 2011 – на втори и през 2012 – на първи блок, които се готвят за продължаване на срока за експлоатация. На ред е трети блок, а в последствие и останалите.

Системата за промишлена телевизия е разработена и произведена от Харковското научно-производствено предприятие «Хартрон-Энерго», със сътрудничеството на фирмата «Диаконт», която е специализирана в производството на радиационно-устойчиви видеокамери, специално за Запорожската АЕЦ. Тя е създадена по техническо задание, разработено от специалистите от АЕЦ, като са отчетени всички необходими характеристики.

Част от камерите са оборудвани със специални микрофони, настроени на технологичните звуци: разкъсване на метал, взрив, чукане, чегъртане, скърцане, шум и други. Ако се случи такова нещо, камерата се насочва към тази точка, откъдето идва звукът, а на монитора при оперативния персонал се сключва сигнализация. Също има камери с температурни датчици. Такова допълнително оборудване позволява да се откриват дефекти в най-ранен стадии, защото характерните звуци и измененията на температурата сигнализират за неизправности в работата на оборудването.

Радиусът на насочване на камерите е 360 градуса в хоризонтална плоскост и 180 градуса във вертикална. Те също могат да се преместват по зададен маршрут. Другото им предимство е качествената оптика, с 40-кратно увеличение. Камерите са разработени за експлоатация в специфични условия, затова има висока степен на защита – те са радиационно, температурно и влагоустойчиви.

В зависимост от поставените задачи, камерите могат да работят както според желанието на оператора, така и в режим на сканиране, когато се задават определени точки – камерата ги обхожда и записва информацията в архиватора. Записващите устройства разполагат с памет до 10 терабайта (TB), която позволява запис минимум 15 денонощия. Критичните моменти се съхраняват отделно и вечно до ръчното им изтриване.

 

 

Главната задача пред СПТВ е наблюдаване на технологичния процес на енергоблока, състоянието на оборудването намиращо се там, където е невъзможно присъствието на персонал при експлоатация на блока на мощност. На всеки енергоблок са монтирани по 22 камери (плюс още 3 в ремонтен резерв) в реакторното и турбинното отделение. По-голямата част от тях са в контролираната зона.

Вижте краткото видео на: https://www.youtube.com/watch?v=HthGcczhdWM

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари