ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия и Виетнам могат да изключат долара от разчетите по проекта за АЕЦ «Нинтхуан-1»

12.04.2015

На седми април Външно-Търговската банка (ВТБ) и Банката за инвестиции и развитие на Виетнам подписаха споразумение за сътрудничество, предвиждащо, в частност, създаване на платежен канал в рубли и донги.

Меморандумът за взаимно разбиране беше подписан от президента-председател на управлението на ВТБ Андрей Костин и председателят на Банката за инвестиции и развитие на ВИетнам Чан Бак Ха в рамките на официалното посещение на премиерът на РФ Дмитрий Медведев в Хошимин, съобщават от ВТБ.

Съгласно подписания документ, се предполага активно развитие на платежната система между Русия и Виетнам за подкрепа на експортните и импортните операции. В частност, страните планират в най-скоро време да създадат платежен канал в национални валути за обслужване на двустранния внос и износ.

Според виетнамските СМИ, страните имат намерение да поискат от правителствата на своите държави разрешение за участие в обслужването на ключови проекти и двустранни програми на правителствено ниво, включително и проекти в ядрената енергетика и отбраната.

За справка

Междуправителственото споразумение между РФ и СРВ за сътрудничество при изграждането на АЕЦ «Нинтхуан-1» състояща се от два енергоблока с реактори ВВЭР-1000 беше подписано през октомври 2010 година, а споразумението за предоставяне на Виетнам на руски държавен кредит на стойност 10 милиарда долара през ноември 2011 година.

Планираше се строителството на централата да започне през 2014 година с въвеждане в експлоатация на първия блок през 2020 година.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2015/04/10/56154

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари