ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларуски депутати проведоха изнесено заседание на строителната площадка на Беларуската АЕЦ

13.04.2015

Перспективите за използване на ядрената енергия в Беларус обсъдиха депутатите в Островец на 8 април, съобщиха за БЕЛТА в пресслужбата на Министерството на енергетиката.

Парламентаристите обсъдиха икономическата ситуация в сферата на енергетиката, а също ще разгледат перспективите за използване в страната на ядрената енергия и ще определят мерки, включително и на законодателно ниво, необходими за повишаване на ефективността, финансовата устойчивост и развитието на енергийния отрасъл.

Участниците в изнесеното заседание се запознаха с хода на строителството на Беларуската АЕЦ и обектите от инфраструктурата, необходими за функциониране на централата, ще разгледат практическите подходи за осигуряване на физическата защита на обектите където се използва ядрена енергия.

По време на мероприятието бяха разгледани въпросите за усъвършенстване на националното законодателство в сферата на енергетиката, дадена е оценка на перспективите, свързани с формирането на общ енергиен пазар на страните – членове на Евразийския енергиен съюз.

Както съобщи на заседанието министърът на енергетиката на Беларус Владимир Потупчик, “До въвеждането в експлоатация на БелАЕЦ (2020 година) се планира да бъдат изведени от експлоатация повече от 900 MW генериращи мощности. Това са генерации отработили своя ресурс и такива на които експлоатацията по икономически съображения е нецелесъобразна”, – отбеляза той и добави, че енергийната система на Беларус е създавана в периода 1960-1970 година.

“Сега на първо място тя трябва да бъде обновена. Що се отнася до атомната електроцентрала, то ние си поставяме задача да изнасяме електроенергията. Разбира се това не е работа за един ден”, – поясни той.

Владимир Потупчик също подчерта, че с въвеждането на АЕЦ Беларус ще спре изцяло вноса на електроенергия.

“Сега потреблението на електроенергия в страната е намалено на 94% спрямо миналата година, като сме осигурили ръст на енергията от нашите генерации с 8% и има намаляване на вноса. Ако по-рано ние купувахме по около 8 милиарда kWh, то през тази година планираме да закупим 2,5 милиарда kWh. През миналата година износът е нараснал с 50%. Ще продължим в тази насока, вече има заинтересованост от страна на Литва и Полша, които все по-активно предлагат варианти за взаимодействие”, – поясни Владимир Потупчик.

За справка

Изгражданата БелАЕЦ е по проект тип АЭС-2006, който се реализира на 18 километра от Островец (Гродненска област).

Състои се от два енергоблока с обща мощност до 2400 (2х1200) MW. Генерален проектант и генерален изпълнител е обединената руска компания ОАО „НИАЭП“ – ЗАО „АСЭ“. В съответствие с генералния договор за изграждане на централата първи блок трябва да бъде въведен в експлоатация през 2018 година, а втори – през 2020 година.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2015/04/09/56103

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари