ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЯР – За продължаване на срока за експлоатация на пети и шести блок – интервю

10.04.2015

Предлагам ви дешифровката на фрагмент от разговора на  Юлияна Корнажева с председателя на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов в рубриката на БНР “Хоризонт преди всички” на 9-ти април 2015 година

Казват, че приоритет на страната ни трябва да бъдат пети и шести блок на АЕЦ “Козлодуй” и удължаването на техния ресурс.

Нещата вървят доста добре. Много работа свърши АЕЦ “Козлодуй” в тая посока.

Най-напред централата разработи една стратегия за продължаване срока за експлоатация, която беше одобрена от нас – от Агенцията за ядрено регулиране. Тази стратегия включва, най-общо казано, два етапа. Първият е комплексно обследване и оценка на остатъчния ресурс на оборудването – този етап е завършил.

Въз основа на резултатите от този етап е изготвена програма за дейности и мерки за подготовка на нов срок за експлоатация.

Тази програма също е одобрена от нашите експерти и това което е важно, че през предстоящия от 10-ти април планов годишен ремонт (ПГР) на пети блок, една немалка част от дейностите от тази програма ще бъдат извършени.

Много сериозна подготовка е направила атомната електроцентрала. Наши хора бяха на място и се убедиха в готовността да бъдат извършени, наистина голям по обем работи с включването на много външни специалисти на редица мерки от тази програма по продължаване срока на експлоатацията на пети блок.

Това, което може би е интересно за вас и за вашите слушатели е, че предварителните резултати от обследването на оборудването показват, че няма оборудване което, както нашите експерти се изразяват, е незаменяемо или трудно заменяемо. Като пример за такова оборудване може да бъде посочен – реактора, компенсатор на обема, парогенератор и други такива важни елементи. Предварителните резултати показват, че няма такова оборудване, чиито ресурс да изтича в рамките на следващия 10 годишен лицензионен процес.

Но, така или иначе, ние чакаме всичките документи по изпълнение на програмата за лицензиране и подновяването на лицензията да бъдат представени пред нас през 2016 година. Така, че от тая гледна точка, мисля, че засега резултатите са обнадеждаващи.

Тоест ако трябва да се сменя нещо – то ще бъде болтове и гайки, образно, разбира се, казано.

Разбира се, продължават обследванията. Реализират се мерки, подменят се части, но те не са такива, които, както вече казах, да са трудно-заменяеми или не-заменяеми.

Това, което казахте само за пети блок ли важи. До момента само неговите документи ли сте гледали и…

И за шести блок. Но за шести блок ние говорим по-рядко, защото просто там с две години по-късно изтича срокът на действащата лицензия.

Тоест, нямате никакви притеснения, че можем да изтървем срока… 

Ами, ако нещата вървят с това темпо, с тая организация, каквато е досега – всички мерки да бъдат свършени в срок, както ни уверяват колегите от атомната електроцентрала – нямаме основание да се притесняваме, че няма да можем да издадем лицензия през 2017 година за следващите 10 години на пети блок.

Tags: , , ,

12 Responses to АЯР – За продължаване на срока за експлоатация на пети и шести блок – интервю

 1. Петър Пенчев on 10.04.2015 at 12:24

  Как така започва работа, за която няма издаден лиценз от Ядрения регулатор – или повторение на изхарчените стотици милиони от АРЕВА, както на техния сайт пишеше: „Беше реализирана широка програма за модернизация на блокове 5 и 6. Тя е продукт на успешното сътрудничество между АРЕВÀ и руската компания Атомстрой експорт (АЕС – сега съди НЕК по проекта АЕЦ „Белене”). Бяха изпълнение всички иновационни мерки, важни за безопасноста, което позволи удължаването на живота на блоковете в Козлодуй с от 15 до 20 години.”

  http://gikotev.blog.bg/drugi/2013/11/05/frenska-atomna-bomba-v-dvora-na-bylgarskiia-iadren-oktopod.1201179

  Или признанието на Шефа на АЯР за повторното харчене на новите милиони: „Наши хора бяха на място и се убедиха в готовността да бъдат извършени, наистина голям по обем работи с включването на много външни специалисти на редица мерки от тази програма по продължаване срока на експлоатацията на пети блок.“
  Къде е ДАНС – защо не попита плачейки отново за АЕЦ Козлодуй депутатът Мартин Димитров от РБ ?

  Да оставим настрана, че ОВОС-ът от МОСВ за 5-ти и 6-ти блокове „виси“ обжалван в Съда – или тук се повтаря друга картинка – думите на Бойко Борисов за ОВОС на ‘софийския боклук’: „ОВОС е една хартия ненужна !“.

  В коя бяла държава може подобни глупости да стават…

  • TSO on 10.04.2015 at 14:22

   Стъпките са следните.
   1. Програма какво би следвало да се направи за да може да се кандидатства за лиценз.
   2. Одобрение от АЯР на тази програма.
   3. Изпълнение на одобрените дейности.
   4. Оценка на резултатите от изпълнението и, евентуално, изискване на допълнителен обем работа.
   5. Обосноваване на състоянието и искане на лиценз за 10 години.

   В момента нещата са между точка 2 и 3. Лиценз може да бъде даден след завършване на точка 5. Всвкакви предварителни обещания са нарушение. Дейностите по изпълнението на задачите и разходите по лицензирането са за сметка на оператора на ядреното съоръжение. Г-н Костов е напълно прав за всичко което е казал.

   • Петър Пенчев on 10.04.2015 at 16:05

    А как се разрешават едни дейности, а чак после ще има преценка дали да се издаде лиценз? Т.е.,
    - разрешаващият да се прави нещо с харчене на много народни пари, носи ли отговорност ако неговата преценка по това разрешение не е била акуратна;
    - не трябва ли същият разрешаващ още на този етап да знае и да отговори дали за същите дейности, дето операторът сега иска да ги извърши, не са отчетени като вече завършени, както е случаят с АРЕВА, пък и много подобни харчове дето никой не ги показва на публиката с ‘готовност’,

    или не е за връзване който яде баницата, а който му я дава.
    И така … до края на света, по онази революционна песен.

    • TSO on 11.04.2015 at 1:12

     Агенцията за ядрено регулиране изпълнява различни от функции от тези на частно детективско бюро. Принципал на АЕЦ е БЕХ. Той разрешава или не харченето. Агенцията одобрява техническия подход към проблема. Преди да се завършат обективните анализи на ресурсното оборудване не може дори да се каже какви средства ще са необходими за възстановяване на проектните му качества или въобще замяната му. Работата на АЯР е да дава разрешения и лицензи, като извършва тези услуги срещу заплащане. Всеки може да си заяви някаква дейност от обхвата им, да заплати услугата, да му се разгледа желанието и т.н. АЕЦ има желание да получи лиценз за последваща 10 годишна експлоатация. Заявява си стъпките, АЯР ги разглежда и преценява, че такъв подход би доказал възможността за безопасна работа в желания от заявителя период. Толкова. Заявителят си преценява да прави ли нещо или не и ред други такива.

     При все, че се отнасям толерантно към всички гледни точки, в случая ми е трудно да разбера точно къде виждате проблема.

     • Петър Пенчев on 11.04.2015 at 12:57

      „Наши хора бяха на място и се убедиха в готовността …“ – това не го виждам в ЗБИЯЕ и как то кореспондира с „ние чакаме всичките документи по изпълнение на програмата за лицензиране и подновяването на лицензията да бъдат представени пред нас през 2016 година.“, последното единствено го виждам точно в духа на Закона,

      но „Така, че от тая гледна точка, мисля, че засега резултатите са обнадеждаващи.“ идва доста в повече от законосъобразността.

      Т.е., този последен краен извод(за заблуждаване на публиката – или/и за обслужване на интереси ?!) НЕ! е необходим да излезе от Регулатора – не е негова работа според Закона да дава предварителни оценки,

      в това е моето несъгласие.

  • Красимир Христов on 10.04.2015 at 15:56

   Уважаеми, господин Пенчев!
   Ако Вие сте забравили, диктофона ми, вероятно, още помни как се хвалехте на срещата в Козлодуй по Орхуската конвенция.
   Може би искате, както с проекта „Белене“, чрез съдебни хватки да спрете работата по продължаване на срока за експлоатация на блоковете в АЕЦ „Козлодуй“.
   За Белене страната ни, вероятно, ще загуби над 1 милиард евро.
   Но ако сега плановете Ви успеят ще загуби не само пари, но и ядрената си енергетика.

   • Петър Пенчев on 10.04.2015 at 16:10

    Г-н Христов, бъркате ме с бързия влак.
    На ‘онази’ среща не аз, а лицето Албена Симеонова се ‘хвалеше’ да заплашва със Съда – в името да получи „проекти“ от г-н Валентин Николов, май.

    Аз за ‘проекти’ досега НИКОГА не съм претендирал. Дайте диктофона !

    • Петър Пенчев on 10.04.2015 at 16:14

     Четете, г-н Христов – не се отнася за мен, а за горепосочената госпожа, моля.
     http://gikotev.blog.bg/drugi/2015/04/08/banichka-kaji-si-kak-te-reketiraha-quot-zelenite-quot.1352575

    • Красимир Христов on 10.04.2015 at 17:51

     Уажаеми, господин Пенчев!
     За повече от три години и половина във звуковия архив на сайта имам над 40 GB несортирана информация. Нямам никакво свободно време да я изслушам, а надали това някога ще стане не знам.
     Затова покорно Ви се извинявам, ако неволно съм Ви обидил.
     Но все си мисля, че тогава с госпожа Симеонова свирехте в един оркестър?
     Ако пак греша, обяснете кой – какъв беше тогава и сега. Кой е диригентът?

 2. Петър Пенчев on 10.04.2015 at 19:46

  Аз, макар че съм Зам.-председатател на НД „Екогласност“ до днес и го представлявам ‘заедно и поотделно с председателя’ – то заради моето насочване към бягство от ‘проекти’(за да сме Независими от никого, който плаща) и затова нямаме пари в организацията, и … останах като че ли сам.
  Бих споделил, че даже ‘член на Екогласност’(като много подобия, които бяха членове за да намажат от властта!!!) купи сградата на „Дондуков“ 9 и ни изгони оттам, та сега сме и без офис – но това не ми пречи да изразявам и защитавам с чиста съвест позиции.

 3. TSO on 11.04.2015 at 15:29

  Г-н Пенчев, излишно болезнено възприемате някои изказани със специфична за бранша терминология факти.
  „Наши хора бяха на място и се убедиха в готовността …“
  На площадката на АЕЦ винаги има представители на АЯР.
  За да се пусне блок след ПГР на АЯР се предоставят пакет документи, които той разглежда, и въз основа на тях дава своето разрешение. Намеренията за хода на ПГР се заявяват предварително, има си график и т.н. Естествено и задължително е „хора на регулатора“ да се запознаят с тези намерения, да се уверят в готовността за изпълнението на предвидените мерки и дейности и всичко в този ход на мисли. В противен случай, ако решат да изчакат завършването на ремонта и пристъпят към запознаване с извършените дейности и удостоверяващите ги документи, пуск на блока ще има половин година след завършване на ремонта.

  В случая председателят на АЯР е казал само, че вижда готовност за изпълнение на плануваните дейности по оценка на остатъчен ресурс, които са част от програмата за ПСЕ, но в никакъв случай не са без значение и за текущата експлоатация.

  Повярвайте, той е последният човек, който има интерес да допусне лицензиране при „спорни“ обстоятелства. Международнят отзвук има значение.

 4. TSO on 11.04.2015 at 15:33

  За обнадеждаващите резултати още миналата година в едно интервю (публикувано тук) представител на Гидропрес заяви, че по основното оборудване следва всичко да е ОК. Това означава, че изобщо ПСЕ е възможен.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари