ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия може да приключи с добива на уран през 2017 година

18.04.2015

Откриването в Чешката Република на нов уранов рудник е малко-вероятно “при сегашните пазарни условия”.

Това заяви през март министърът на промишлеността и търговията на ЧР Ян Младек, коментирайки предположенията за откриване на нов уранов рудник след закриването на действащия сега рудник в Рожне.

“Възможно е добивът на уран в Чешката Република да приключи през 2017 година”, – каза министърът.

“Ние бихме искали да създадем условия за продължаване на уранодобива, но това ще си остане илюзия, ако цените на природния уран не започнат да се увеличават”.

По-рано министърът подкрепяше плановете за създаване на нов рудник след закриване на действащия в Рожне (ориентировъчно в средата на 2017 година).

Новото находище е на разстояние 40 километра от град Бръскоф (Brzkov)  в южната част на страната. Според оценките, икономически перспективните запаси възлизат на 3150 тона уран.

Добиваният в ЧР природен уран основно се използва за производство в Русия на ядрено гориво за чешките АЕЦ. По-рано имаше съобщения, че за сметка на собствения добив страната покрива половината от нуждите от природен уран на АЕЦ “Дуковани.”

Източник: http://atominfo.ru/newsk/r0608.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари