ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Новите в ЕС – на червено с 2,5 милиарда за извеждане на спрените блокове

10.02.2012

   България, Литва и Словакия са заплашени от дефицит 2,5 милиарда евро за затварянето на осем ядрени енергоблока построени по съветски проект. Това съобщи Европейската сметна палата (ЕСП).

  Става въпрос за 4 енергоблока ВВЭР-440 в АЕЦ “Козлодуй”, два реактора РБМК-1500 на Игналинската АЕЦ в Литва и два блока с ВВЭР-440 на АЕЦ “Бохунице” в Словакия.

  Сметната палата публикува доклад във връзка с процеса по затварянето и изваждането от експлоатация на ядрените реактори в трите страни от 1999 до 2010 г., за което те поеха ангажимент в преговорите по присъединяването си към ЕС.

  В доклада се посочва, че България, Литва и Словакия са затворили реакторите в съответствие с поетите ангажименти и е постигнат значителен напредък в изваждането им от експлоатация, но голяма част от работите все още предстоят, големи инфраструктурни проекти се задържат, има преразход на средства.

 Според ЕСП, сметките са непълни поради отсъствие на ключова информация за радиоактивните отпадъци, за технологичното оборудване и методите, необходими за управлението им.

   В доклада се отбелязва, че “широк спектър” от дейности за “смекчаване” на последствията от предсрочното затваряне се финансира, но не е известна достигнатата степен на “смекчаване”.

  Сметната палата препоръчва на Комисията да изготви подробен доклад за нуждите, който да показва напредъка в програмите, дейностите, които все още трябва да бъдат извършени, и цялостен финансов план, установяващ източниците на финансиране.

 10.02.2012

Докладът може да бъде свален от тук

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари