ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Турция ще построят три АЕЦ – парламентът одобри споразумението за втората

03.04.2015

В Турция ще се построят три атомни електроцентрали. Това съобщи в сряда турската агенция „Anadolu“ позовавайки се на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган.

Според думите на президента, потребностите на Турция от електроенергия растат всеки ден, и за да се реши този въпрос трябва в страната да бъдат построени три АЕЦ.

Ердоган не разкри подробности за изграждането на третата АЕЦ на територията на страната.

Вчера Великото национално събрание (парламентът) на Турция одобри споразумение с Япония за строителството на втората АЕЦ в провинция Синоп на брега на Черно море.

Споразумението с Япония за изграждане на втората АЕЦ в провинция Синоп беше подписано през 2013 година. Планира се проектът да бъде завършен до 2023 година.

Централата ще произвежда годишно около 40 милиона MWhелектроенергия.

Наскоро стана известно, че през април 2015 година в Турция започва изграждане на инфраструктурата за първата АЕЦ „Аккую“, която ще се изгражда по руски проект. Това разказа за СМИ генералният директор на АО „Аккую Нуклеар“ Фуад Ахундов.

Междуправителственото споразумение между Русия и Турция за сътрудничество в строителството и експлоатацията на първата в страната АЭС „Аккую“ в района на град Мерсин, южна Турция беше подписано през 2010 година.

Първата турска АЕЦ ще бъде оборудвана с 4 реактори тип ВВЭР. Електрическата мощност на всеки енергоблок ще бъде 1200 MW.

Стойността на проекта ще бъде около 20 милиарда долара.

Централата ще произвежда годишно около 35 милиона MWhелектроенергия.

През декември 2014 година Министерството на околната среда и благоустройството на Турция одобри отчета за оценка на въздействието на проекта за изграждане на АЕЦ върху околната среда.

Източник: http://www.trend.az/business/energy/2378801.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари