ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Борисов: Не може да поемем ангажимент към „Уестингхаус“

01.04.2015

Като инвеститори „Уестингхаус” са добре дошли. Ако е изгоден проектът, би трябвало да намерят работеща схема. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на блиц контрол в отговор на въпрос дали ще възложи спешни консултации с американските власти.

Вчера изтече срокът на акционерното споразумение по проекта за изграждане на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“, което кабинетът „Орешарски“ подписа в края на мандата си с американската компания. В документа е поставено условие да бъде препотвърден и от следващо редовно правителство и едва тогава да се работи по него.

Още с идването си на власт Борисов обяви, че изричното условие за изпълнението на проекта за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй, е „Уестингхаус“ да участва в него като стратегически инвеститор с дял от 49%, като осигури съответстващото на това участие финансиране и да не излиза от проекта възможно най-дълго.

През февруари вицепрезидентът на американската компания „Уестингхаус“ Азиз Даг  обяви по време на работна закуска с дипломати в София, че се очаква цената на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде около 7,7 милиарда долара, от които, по схемата на правителството, „Уестингхаус“ би трябвало да осигури около 3.8 милиарда евро.

Основно искане на правителството е да не се изискват държавни гаранции и осигуряването на финансиране да не бъде за сметка на дълга и дефицита на страната ни.

Борисов обясни, че по споразумението с „Уестингхаус“ ще се работи, ако те са инвеститор, а не търговец. „Като търговец нямаме финансовите възможности”, обясни той и попита какво ще стане, ако трябва да се изтеглят нови 10 млрд. евро дълг.

Няма да потвърдим договора, но ще продължим да работим с Уестингхаус, посочи премиерът. „Като инвеститори са добре дошли. Ако е изгоден проектът, би трябвало да намерят работеща схема”, поясни премиерът.

„Толкова много ядове ми създадохте тогава, когато абсолютно ненужно беше подписано да отговаря следващото правителство. Вече трети ден дори не можем да се разберем за прессъобщения”, коментира Борисов.

„Ние не можем да поемем този ангажимент да потвърдим договора. Ще продължим да работим с „Уестингхаус” като партньор, но по начина, по който беше подписано, не можем да поемем този ангажимент”, заяви Борисов.

Източник: http://3e-news.net/българия/борисов-не-може-да-поемем-ангажимент-към-уестингхаус_42881

Tags: , ,

8 Responses to Борисов: Не може да поемем ангажимент към „Уестингхаус“

 1. 123 on 01.04.2015 at 19:10

  Една предизвестна нам смърт. Вече и официално. Всъщност всяко зло за добро

 2. fusion on 03.04.2015 at 13:31

  Не бързайте да правите помен…

 3. ‎Петър Пенчев on 03.04.2015 at 16:43

  Делото ни срещу ОВОС на 7-ми блок е за 09.03.2016 г. Дотогава НИЩО не може да се осъществява – дали пак ще ни разследва ДАНС по искане на псевдо-демократа Мартин Димитров и неговия нов идол Буда!

  СМЕШНИЦИ.

  • TSO on 03.04.2015 at 19:38

   Да сте чували за телефонни мошеници? Всеки може да се пише активист и да иска нещо си. В случая се говори за заведени дела, като е абсурдно да се очаква, че е възможно каквото и да е подпомагане, финансиране и т.н. от засегнатите страни.

  • ‎Петър Пенчев on 04.04.2015 at 11:18

   Аз отговарям за себе си – НЕ съм от тях. И не съм анонимен!

   • ‎Петър Пенчев on 04.04.2015 at 11:49

    Давам пример за ‘талибани’-инвеститори:

    По дело 11606/2014 във ВАС срещу отказ от ОВОС за продължаване срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блокове в АЕЦ“Козлодуй“, двама жалбоподатели си оттеглиха подадените жалби – това са Кметът на Козлодуй Румен Маноев и едно НПО.

    КОЙ им повлия?

 4. tedi on 06.04.2015 at 20:25

  Пенчев, видяхме ви колко сте жалки това „Зелените“ в България. И ти и Дончо Иванов и другите сте жалки нещастници, ламтящи за некои лев повече. Далавераджиии ниедни.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари