ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания – Започва серийно производство на светодиодни лампи с графен

02.04.2015

През тази година във Великобритания ще излязат на пазара лампи съдържащи графен, което, според думите на разработчиците ще бъде търговско приложение на тази свръх устойчива форма на въглерода.

Лампата с регулируема мощност има свтодиоден излъчвател под формата на нишка покрита с графен.

Лампата е разработена в Манчестерския университет, където през 2004 година откриха графена двама физици от руски произход – Андре Гейм и Константин Новоселов.

За това откритие през 2010 година Новоселов и Гейм получиха Нобелова награда за физика. През 2011 година кралицата на Великобритания им даде рицарско звание.

Благодарение на проводящите свойства на графена новата лампа, според думите на създателите и, ще служи по-дълго и ще изразходва с 10% по-малко електроенергия.

Очаква се тя да струва малко по-малко от съществуващите светодиодни лампи, цената на които във Великобритания достига до 15 лири (около 22,3 долара).

Лампата е разработена от компанията Graphene Lighting по поръчка на канадски инвеститори. Един от директорите на компанията е заместник-ректора на Манчестерския университет професор Колин Бейли.

“Разходите за производството на лампата са по-ниски, и в нея се използват все по-екологични материали”, – Казва Бейли в интервю за BBC.

Правителството на Великобритания е вложило 38 милиона лири в Националния институт по графена, който беше открит на 20 март към Манчестерския университет.

Министърът на финансите на страната Джордж Осборн заяви, че Британия се стреми да запази световното лидерство в усвояването на графеновите технологии в условията на сериозна конкуренция от страна на Китай и Южна Корея.

Разработчиците се стремят да намерят други приложения на графена, такива като по-здрави корпуси на автомобилите и самолетите и зъбни протези. Този материал вече се използва при производството на някои спортни изделия, като ски и ракети за тенис.

Източник: http://www.bbc.co.uk/russian/business/2015/03/150328_graphene_light_bulb

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари