ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – в предприятията на ядрено-оръжейния комплекс (ЯОК) заменят Windows със собствена операционна система

01.04.2015

В предприятията на ЯОК се внедрява собствена операционна система, която трябва да замени Windows в рамките на програмата за заместване на вноса и за повишаване сигурността на информацията.

 Това заяви директорът на РФЯЦ ВНИИЭФ Валентин Костюков, съобщава пресслужбата на ФГУП «Комбинат «Электрохимприбор».

За създаването на новата ОС Костюков разказа на съвещанието на директорите на отбранителните предприятия от Свердловска област и редица предприятия на държавната корпорация «Росатом», което се проведе на 25 март на площадката на комбината «Электрохимприбор». Основната тема на съвещанието беше за търсене на пътища за заместване на вноса.

Според думите на присъстващите на мероприятието заместник-министър на науката и промишлеността за Свердловска област Игор Зеленкин, днес информационната сигурност изисква сериозни стъпки в областта на IT.

“Пример за това е Китай, който има 2 национални операционни системи.Идеята за собствен национален продукт трябва да се развива. Ние никога няма да постигнем сериозен пробив, ако не създаваме свои технологии и свои продукти в тая част, която е свързана с услугите”, – отбеляза Зеленкин.

Според думите на директора на РФЯЦ ВНИИЭФ Валентин Костюков, учените вече са създаки нова операционна система за руските компании.Б най-близко време руската ОС ще бъде тиражирана в предприятията на ЯОК. Сега тя е изпратена за сертифициране, а се планира продуктът да излезе на пазара през 2016 година.

На съвещанието беше разгледан и въпроса за производството интелигентни металорежещи машини. Генералният директор на Приборостроителния завод в град Трёхгорный Геннадий Комаров подчерта, че произвежданото от тях оборудване струва с 30% по-евтино от чуждестранните аналози.

Освен това, в рамките на мероприятието бяха отбелязани успехите на ФГУП «Комбинат «Электрохимприбор» в развитието на изотопното производство.

Източник: http://urbc.ru/1068040847-na-predpriyatiyah-yaderno-oruzheynogo-kompleksa-budet-vnedryatsya-otechestvennaya-operacionnaya-sistema.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари