ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Юка Лааксонен на работа в “Росатом”

09.02.2012

 

  Юка Лааксонен (Jukka Laaksonen), заемащ до момента длъжността генерален директор на Центъра за радиационна безопасност на Финландия (STUK), ще заеме длъжността вицепрезидент на ЗАО „Русатом Оверсиз“ – дъщерна компания на “Росатом”, създадена за насърчаване реализацията на руските ядрени технологии по света.

   На новата си длъжност той ще контролира техническите аспекти на проектите за съответствие с международните и националните изисквания за безопасност.

  Експертите свързват привличането на авторитетния в световната ядрена общност мениджър в руската корпорация с активизирането на “Росатом” на международните пазари.

   “Очакванията ми са, новата ми длъжност да предоставя прекрасна възможност да използвам предишният си опит като принос в нашата обща задача – осигуряване на безопасното използване на ядрената енергия по целия свят”, – отбелязва Лааксонен.

  От своя страна, заместник генералният директор на “Росатом” по развитието и международния бизнес Кирил Комаров заяви, че назначаването на Лааксонен свидетелства за това, “колко голямо значение” държавната корпорация придава “на въпросите за ефективността и безопасността” на своите проекти.

 “Изключително съм радостен, че такъв голям професионалист и признат в целия свят авторитетен специалист в областта на безопасността на ядрената енергетика ще работи в руския атомен отрасъл”, – казва Комаров.

   Юкка Лааксонен през 1972 година е получил степен магистър по техническите науки в Технологичния университет в Хелзинки.

   През 1972 година, след две години работа в областта на ядрената физика в Центъра за технологични изследвания на Финландия, той е започнал работа в Центъра по радиационна безопасност на Финландия (STUK, национален регулиращ орган на Финландия в областта на ядрената енергетика).

  В периода 1981 – 1982 година е бил поканен като експерт в Комисията за ядрено регулирана на САЩ (NRC), а после от 1987 до 1989 година е бил сътрудник в МААЕ.

  Лааксонен от седемдесетте години на миналия век е взимал активно участие в международните дейности по въпросите за осигуряване на ядрената безопасност и е бил председател на няколко международни организации, включително на Комитета за регулиране на дейностите в ядрената област АЯЭ/ОЭСР (1998-2007), Групата на ЕК по координиране на програмите за поддръжка на ЕС за страните от Източна Европа по въпросите за разработване на законодателството за регулиране на ядрената енергетика (2001-2003).

  Той също е възглавявал редица мисии на МААЕ за осигуряване на безопасността, а сега е заместник-председател на Международната консултативна група по ядрена безопасност по покана на генералния директор на МААЕ.

 

Източник: rosbalt.ru

 

Експертите коментират:

Атанас Тасев, професор, експерт по енергетика от неправителствената организация «Български атомен форум»:

  Аз считам, че привличането на такава фигура като Юкка Лааксонен, ще помогне още повече да се увеличи доверието на световната общност към руския ядрен отрасъл.Много е показателно, особено след събитията във Фукушима, че на работа в руската компания ще бъде именно специалист по безопасността, при това специалист, известен със своето строго и придирчиво отношение към системите за безопасност.

  От друга страна, това говори също, че водещи европейски специалисти също виждат перспективи за себе си в руските компании.

  След 1986 година на запад практически бяха прекратени инвестициите в ядрената енергетика, и “Уестнгхаус” не би издържал без Япония, “Арева” също не се развиваше интензивно, а само Русия продължаваше упорито да влага пари в ядрената енергетика.

  Поради това, днешна Русия заема позицията на сериозен световен лидер в областта на ядрените технологии. Аз мога само да приветствам това, че Русия се отваря за света, че Русия се отваря за Европа и иска да сътрудничи с нея.

  Това е част от новата философия на Росатом – политика на отваряне и обръщане с лице към Европа.

Владимир Пономарев, заместник директор по стратегическото развитие и планиране, Институт безопасного развития атомной энергетики – Российская академия наук:

  В светлината на това, че Росатом заема много активна позиция в насърчаване на налагането на руските технологии на световните пазари, тази покана към Юка Лааксонен е и навременна и полезна.

  В Русия изискванията към безопасността на ядрените обекти са най-високите в света. Създадена е устойчива система за безопасност, затова международното сътрудничество в тази област е навременно, това ние добре разбрахме след събитията в Япония.

  Без съмнение, такава покана и съгласието на авторитетния специалист, един от най-влиятелните и строги по отношение на обектите от ядрената енергетика, – това е показател за високото ниво на развитие на нашия ядрен отрасъл. Преди да заеме длъжността вице-президент на ЗАО «Русатом Оверсиз», Юка Лааксонен е бил генерален директор на Центъра за радиационна безопасност на Финландия.

  Искам да отбележа, че нашият институт заедно с предприятията на Росатом и Министерството на извънредните ситуации създадохме териториална система за контрол на радиационната обстановка (АСКРО) в Мурманска област, а в Архангелска област АСКРО се изграждаше с пари от Европейската банка за реконструкция и развитие.

   След извършените експертизи на системата мисия на МААЕ беше на посещение в Русия и подчерта уникалния и характер. Системата вече функционира. Това е много позитивен факт и свидетелство за високия авторитет и съвместимост на руските стандарти за безопасност със световните.

  Съгласието на господин Лааксонен да заеме длъжност в руска компания говори за това, че в момента руският атомен отрасъл се развива добре, особено в сравнение с други страни, и затова той става привлекателен за чуждестранни специалисти.

Игорь Игошин, член на комитета на Държавната дума на  РФ по икономическа политика, иновационно развитие и предприемачество:

 Оценявам позитивно, като цяло, поканата на такъв класен експерт за насърчаване на руските проекти в чужбина.

  Юка Лааксонен е истински професионалист и неговият опит и авторитет не подлежат на никакво съмнение. Мисля, че това ще бъде много полезно за Росатом: от една страна, поканването на чуждестранен специалист ще привнесе нов опит в работата на ядрения отрасъл, от друга страна, фактът, че такъв авторитетен и принципен ръководител ще стане част от топ-мениджмънта на външнотърговска компания на държавната корпорация, ще представлява допълнителна гаранция за качеството на руските проекти за чуждестранните им клиенти.

  Решението на господин Лааксонен да влезе в ръководството на една от компаниите на Росатом говори за това, че той вижда глобален потенциал в руската ядрена индустрия. И това не е удивително: руската държавна корпорация в последно време демонстрира много добри показатели на фона на другите световни гиганти. Така през миналата година Росатом успя да увеличи своето порт-фолио с 21 поръчки – почти два пъти повече в сравнение с 2010 година.

Фактически, днес Русия строи по-голямата част всички АЕЦ в света в процес на изграждане.

Дмитрий Баранов, водещ експерт в УК „Финам Менеджмент“:

  Това назначение е много показателно по редица причини. Първо, в руската компания започва работа един от водещите световни експерти в сферата на безопасността на ядрената енергетика.

  Професионализмът на господин Лааксонен, неговият огромен опит, знания и безупречна репутация са добре известни в света. Сега всичко това ще се асоциира с руската компания и ще работи за нейната репутация, за укрепване на позициите на руския ядрен отрасъл на световните пазари.

  На второ място, избирането именно на руската компания за новото му  работно място е определен знак, свидетелство за това, че на Росатом, на руската ядрена енергетика вярват, виждат в нея световен лидер и надежден партньор. Сега международният авторитет на господин Лааксонен ще способства за по-нататъшното насърчаване на руските ядрени проекти по света, развиването на нови направления за сътрудничество между Русия и другите страни.

09.02.2012

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари