ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Фукушима: Стабилизация след промяната в охлаждането

09.02.2012

 

    Охлаждането на втори блок на АЕЦ Fukushima Daiichi беше нарушено от скоростта на инжектиране на вода, което доведе до повишаване на температура. Компанията оператор Tepco работи за постепенното и коригиране.

   Компанията Tepco инжектира вода в реактора от 14 март 2011 година, като първоначално беше използвана морска вода, а 12 дни по-късно тя беше сменена с прясна. С течение на времето акумулираната топлина от остатъчното енергоотделяне в активната зона на реактора, постепенно беше отведена. През септември 2011 година Tepco подобри начина на инжектиране, като към подхранването от системата за питателна вода добави и системата за впръск в активната зона, в резултат на което температурите паднаха до границата от 100ºC, а по-късно до около 50ºC.

  Стабилното състояние на втори блок беше нарушено за няколко дни, когато Tepco се опита да подобри охлаждането, чрез регулиране скоростта на инжектиране. На 2 февруари подаваната питателна вода беше намалена с два кубически метра на час, за сметка на увеличен със същото количество впръск в активната зона.

  След направената промяна от Tepco забелязаха тенденция към повишаване на температурата в дъното на корпуса на реактора. След броени часове компанията реши да възстанови предишните стойности на инжектирана вода, но температурата продължи леко да расте.

  Показанията на два от трите температурни датчика в дъното на корпуса на реактора се вдигнаха с около 2ºC. Третият датчик обаче показа покачване с около 20ºC и в 5 часа сутринта на 7 февруари стигна до 72.2ºC. Tepco предприе действия за прекратяване на това увеличение чрез допълнително инжектиране на още 1 кубичен метър вода на час през линията на питателната вода, и това стабилизира показанията на датчика на около 70ºC.

  Оттогава тези показания са намалели до 68.5 °С, докато показанията на другите два датчика достигат още по-ниското ниво от около 41ºC.

  Tepco отхвърли повторната критичност като възможна причина за повишаване на температурата след провеждане на анализ на филтрите с активен въглен в системата за контрол на газовете в контейнмънта. Те са показали много слаби следи от продуктите на разпад, под прага при критичност. Независимо от това сутринта на 7 февруари Tepco инжектира борна киселина в корпуса на реактора като предпазна мярка и увеличи количествата на инжектираната вода в активната зона до три кубически метра на час.

  Смята се, че голямата част от активната зона на блок 2 се е стопила и свлякла в дъното на корпуса на реактора, но конфигурацията и там е неизвестна. Опитът на Tepco показва, че за една част от деформираната активна зона се разчита на определен поток за охлаждане през тръбопровода за питателна вода. Докато системата за впръск в активната зона допълва подаваната вода през питателния тръбопровод и беше от съществено значение за привеждане на температура под 100ºC, очевидно е, че тези две системи не са взаимозаменяеми за един конкретен участък в активната зона на блок 2. Tepco вече няколко пъти променя количествата инжектирана вода и на трите разтопени реактори в АЕЦ Fukushima Daiichi, без да се е стигало до такова повишаване на температурата.

  Настоящите количества инжектирана вода са 6.8 кубически метра на час през системата за питателна вода, както и 6.7 кубически метра през системата за впръск в активната зона. Tepco продължава да докладва за състоянието на реакторите на Fukushima Daiichi на всеки няколко часа, както го правят след природните бедствия от 11 март миналата година.

Източник: WNN

Републикация от: belene-npp

 09.02.2012

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари