ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Казахстан – Киргизия – радиоактивни въглища

11.02.2012

 

 

  През ноември миналата година в ТЕЦ на столицата на Киргизия е била открита голяма партида въглища с повишено ниво на гама излъчване, доставени от Куланските мини в съседен Казахстан.

   По-късно е станало известно, че горивото, чийто радиационен фон превишава естествения 20-25 пъти, е било разпратено за отопление в детски градини, училища и пансиони за възрастни хора в северната част на републиката.

   Президентът на Киргизия Алмазбек Атамбаев е разпоредил радиоактивните въглища да бъдат извозени незабавно в складовете на ТЕЦ “Бишкек”.

   В Свердловския районен съд е започнало наказателно дело свързано с доставката на радиоактивните въглища за ТЕЦ в столицата на Киргизия.

   Сега Министерството на извънредните ситуации на републиката извършва специализирани мероприятия за извозване на опасните въглища (повече от 700 тона) от детските и социалните заведения.

  Въпреки, че фирмата доставчик е признала въглищата за нестандартни, властите в Казахстан за сега не са дали разрешение за връщането им обратно.

  Изгарянето на това количество въглища може да доведе до продължително техногенно радиоактивно замърсяване на околната среда с радионуклиди, които създават допълнително лъчево натоварване на населението.

   Освен това, за сгурията получена след изгарянето на въглищата, “ще са необходими сложни специални мерки за утилизация”, която трябва да се третира като нискоактивен РАО. За дейности по управлението на РАО републиката няма нито опит, нито предвидени пари.  

 Източник:РИА Новости

11.02.2012

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари