ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На Украйна не и достигат 165 милиона евро за изграждане на саркофага на Чернобилската АЕЦ

22.03.2015

Недостигащите на Украйна 165 милиона евро, които са необходими за изграждане на нов защитен купол над разрушения ядрен реактор на Чернобилската АЕЦ, трябва да отделят страните от G7, счита държавният секретар на министерството на околната среда на Германия Йохан Фласберт, пише Deutsche Welle.

 

 

Това изявление е направил немският представител на мястото на изграждане на защитния купол. Той е убеден, че на страните от G-7 “е по силите да намерят тези средства”.

По предварителни оценки, като цяло, за изграждане на защитния “купол” над разрушения реактор ще са необходими 615 милиона евро. От тях 350 милиона е готова да отдели Европейската банка за възстановяване и развитие, за което е вече постигната договореност. Банката е дала гаранция за още 100 милиона евро. За възможността да участва във финансирането на новия защитен саркофаг на ЧАЕЦ заяви и Русия.

В края на април трябва да се състои пресконференция на потенциалните инвеститори на проекта. Ако финансирането на проекта се провали, това ще бъде “плачевен сигнал” за международната общност, предупреди Фласберт.

 

Вследствие на аварията на Чернобилската АЕЦ на 26 април 1986 година общата площ на радиоактивното замърсяване на Украйна е 50 хиляди квадратни километра в 12 области, замърсени са радиоактивно 19 руски региона и част от територията на Беларус. За първите три месеца след аварията са загинали 31 човека. Лъчевата болест е поразила 134 души, въпреки, че в секретни доклади се говори за минимум 300. Жертвите на Чернобилската катастрофа за 25 години са станали, според различни данни, от 25 до 100 хиляди души.

За ликвидатори на аварията са признати 600 хиляди души, въпреки, че отстраняването на последствията от техногенната катастрофа продължава и сега.

След извънредното произшествие над авариралият блок е построен саркофаг „Укрытие“, който постепенно се разрушава през последните години.

Украинските власти искат да превърнат Чернобилската АЕЦ в безопасна система чрез нов обект „Укрытие“ (контейнмънт), който ще представлява съоръжение под формата на арка с височина 105 метра, дължина 150 метра и ширина 260 метра.

В края на 2007 година консорциумът Novarka, начело с френски компании, започна разработване на нов саркофаг, който се очакваше да бъде завършен през 2015 година. Сегашните украински власти обещават да достроят саркофага над разрушения реактор в сложните за страната условия.

Източник: http://www.seogan.ru/ukraine-ne-xvataet-165-mln-evro-na-sooruzhenie-carkofaga-na-chernobilskoiy-aes.html

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари