ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – до април 2016 година радиацията извън територията на АЕЦ “Фукушима-1” може да достигне безопасно ниво

04.04.2015

Операторът на авариралата АЕЦ “Фукушима-1” има намерение до края на март следващата година да намали нивото на радиоактивното излъчване извън площадката на централата до абсолютно безопасното ниво – под 1милисиветр за година (mSv/y).

 

 

Това съобщи в понеделник собственикът на централата – Tokyo Electric Power Company (TEPCO).

Сега на територията на централата в цистерни се намират около 600 хиляди тона радиоактивна вода, изпомпана от повредените енергоблокове. Нивото на облъчването на площадката на централата е около 3,5 mSv/y, докато за безопасна доза за хората се счита от 1 до 2,4 mSv/y.

В тази връзка държавните власти поискаха от TEPCO да намали тези стойности под 1 милисиверт за година до изтичане на сегашната финансова година – 31 март 2016 година.

След проучване на възможностите за очистване на радиоактивната вода, която се счита за основния замърсител, компанията е стигнала до извода, че получената задача е изпълнима.

Още докрая на този месец компанията счита, че ще успее да намали с 80% съдържанието на радионуклиди в съхраняваната радиоактивна вода.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2015/03/17/55498

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари