ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Энергоатом“ има намерение да сътрудничи с Westinghouse при модернизацията на АЕЦ в Украйна

31.03.2015

 

 Държавното предприятие „НАЭК „Энергоатом“ има намерение да си сътрудничи с транснационалната компания Westinghouse при реализиране на проекти по модернизацията и повишаване на нивото на безопасност на енергоблоковете на украинските АЕЦ, съобщи президентът на НАЭК Юрий Недашковский.

“Westinghouse, в частност, притежава технологиите, които се отнасят към така наречените “след-фукушимски” мероприятия за повишаване нивото на безопасност”, – каза той на пресконференция във вторник в Киев.

Според думите му, Westinghouse взема участие в откритите търгове за предоставяне на услуги по повишаване на водородната безопасност, осигуряване на целостта и херметичността на черупките (оболочките) на ядрените острови на енергоблоковете.

“Те имат спечелени търгове, те продължават да участват в такива, което дава добри шансове, че ние ще развиваме нашето взаимодействие”, – добави Ю.Недашковский.

Ръководителят на „Энергоатом“ уточни, че наред със съвместната работа по горивната програма, се обсъжда и сътрудничеството в ново ядрено строителство, организиране на съвместно производство на Westinghouse с предприятията на НАЭК и с други украински компании.

Ю.Недашковский също напомни, че подписаният през декември 2014 година договор за разширяване на сътрудничеството между компаниите предвижда поетапно увеличаване на доставките на ядрено гориво за енергоблоковете на украинските АЕЦ “до нивото, което по целия свят е прието да се счита за реална диверсификация” и увеличаване на доставките в случай на форсмажорни обстоятелства.

Както е известно, „Энергоатом“ с цел диверсификация на източниците за доставка на ядрено гориво за АЕЦ съвместно с Westinghouse през 2000 година започна реализацията на проекта за квалификация на ядреното гориво на тази фирма.

През март 2008 година „Энергоатом“ сключи с Westinghouse Electric Sweden AB (Швеция) търговски договор за обезпечаване в периода 2011-2015 година със свежо ядрено гориво от 3 до 6 блока с реактори ВВЭР-1000.

През април 2014 година „Энергоатом“ и Westinghouse се договориха за продължаване до 2020 година на действащия договор за доставка на ядрено гориво за украинските АЕЦ, а през декември 2014 година беше подписан договор за увеличаване на доставките на ядрено гориво за атомните електроцентрали в Украйна.

Засега горивото на Westinghouse сеексплоатира само на ЮУАЕЦ, но също се разглежда възможността за използването му на Запорожската АЕЦ.

Основен доставчик на ядрено гориво за украинските АЕЦ е руската горивна компания „ТВЭЛ“.

„Энергоатом“ е оператор на всичките четири действащи АЕЦ в Украйна. Експлоатира 15 енергоблока, оборудвани с водно-водни енергийни реактори ВВЭР с общаинсталирана мощност 13,835 GW.

Източник: http://versii.com/news/323401/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари