ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ехо от срещата – семинар организирана от ДП РАО за СМИ

12.03.2015

Към момента няма закъснение по проектите за извеждане на блоковете от експлоатация

 

Финансиране на извеждането от експлоатация

1106,987 милиона евро е необходимият бюджет за извеждането на четирите малки блока на АЕЦ „Козлодуй“ за периода до 2030 година,  но досегашните изчисления показват, че се очертава недостиг от 342 милиона евро.

 

 

Това каза пред журналистите изпълнителният директор на ДП РАО Дилян Петров.

Акумулираните средства във Фонд Извеждане от експлоатация на ядрените съоръжения (ИЕЯС) към момента са 141,339 674 милиона евро.

Пропуснатите средства от спирането на 3 и 4 блок преди изтичането на лицензията им се изчисляват от 513,390 660 до 1163,789 милиона евро.

Договорените от МФ „Козлодуй“ средства са в размер на 455,53 милиона евро, а изплатените – 224,154 милиона евро. Съфинансирането от страна на България е в размер от 167,927 милиона евро, а осигурените средства са от порядъка на 764,796 милиона евро.

 

Графикът за извеждане се изпълнява

Към момента не може да се каже, че има закъснение на процеса по извеждането на малките блокове, уточни Дилян Петров.

Той посочи, че закъснение по някои от проектите е имало към 2010 година – дори до 1-2 години. Но към момента няма проекти които да имат закъснение.

Планът за извеждане е направен така, че да се спестят 5 години – вместо до 2035 година, до 2030 година, обясни още изпълнителният директор на ДП РАО. Това става защото първоначалният план за извеждане на енергоблоковете е бил да се доведе площадката до “зелена поляна”, но той е изоставен поради извънредния разход на средства и време .

„Извеждането до зелена поляна (с рекултивиране на територията) е прекалено скъпо и неефективно“. “Част от сградите ще бъдат оставени за използване за други цели“, обясни Дилян Петров. (Б.Р. извеждането ще бъде до “кафява поляна”).

 

Има договорено финансиране само до 2020 година

Договореното финансиране за извеждането от експлоатация на малките блокове е до 2020 година. В момента е договорен последен транш от 190 милиона евро, но когато е правен анализа той е до „зелена поляна“.

 

Важно е 5 и 6 блок да работят

В отговор на журналистически въпрос как на ДП РАО ще се справи с недостига от 342 милиона евро изпълнителният директор на ДП РАО обясни, че няма проблем с това, ако 5 и 6 блок работят.

„Ние ще се справим, ако работят 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Условието е да работят ядрени мощности“, каза той, и напомни, че 90% от средствата в двата ядрени фонда са от дейността на работещите два блока в атомната централа.

 

Опитът на Германия

На въпроса на AtomInfo.Bg относно опита на Германия по извеждане на ВВЭР-440, като пример колко струва извеждането на един реактор Петров посочи опита на АЕЦ Грайфсвалд (Германия), където ликвидирането на 8 блока до „зелена поляна“ е струвало колкото изграждането на 1 нов ядрен блок. (Б.Р. – На тази площадка действително е имало 8 енергоблока с реактоти ВВЭР-440. Първите четири са с реактори модел В-230, същите като нашите малки блокове. А останалите са В-213, каквито са продължаващите експлоатацията си блокове в Унгария, Словения, Финландия, Украйна и някои в Русия. Другата особеност е че пети енергоблок е спрян окончателно само месец след въвеждането му в промишлена експлоатация. Шести блок, изграждането на който е било завършено, изобщо не е въвеждан в експлоатация. Седми и осми блок са били в процес на строителство. С други думи от осемте блока три са били абсолютно чисти от радиация). Облъчените реактори и парогенераторите на първите 5 блока се съхраняват в специално хранилище извън територията на бившата централа.

 

Започва работата по първи контур

Дилян Петров съобщи, че ДП РАО получи лицезия за извеждане на 1 и 2 блок на АЕЦ „Козлодуй“ през тази година. От следващия месец ще започне проектът свързан със сканиране на съоръженията по отношение на гама излъчването им.

Същинската дейност по демонтажа на оборудването в реакторно отделение на самите блокове обаче не е започнала. „Смятам, че след три години ще започнат част от дейностите по демонтажа на оборудването по първи контур на първи блок.

 

Какво предстои

Свалени са калпаците на реакторите, в момента се подготвя изваждането на “екран-касетите“ от реакторите и поставянето им в приреакторните басейни за отлежаване на касетите (БОК), обясни той.

Намерението е приреакторните басейни за съхранение на горивото да бъдат преустроени и един от тях да се използва за съхранение на парогенераторите.

Корпусите на реакторите, например, ще бъдат поставени в контейнери и съхранени до последваща преработка. Някои от тях трябва постоят доста години. Опитът от АЕЦ Грайфсвалд в Германия например показва, че има съоръжения със срок на съхранение от около 40 години, обясни експертът.

Има няколко метода за преработка, например стопяване на тези метали и използването им за други ядрени съоръжения, като в момента говорим за ниско и средно-радиоактивни отпадъци, които са до 90% от оборудването.

По думите му 180 тона остъклени радиоактивни отпадъци ще бъдат върнати в България и съхранени в сухото хранилище за РАО. Това обаче ще стане след 2025 година. (Става дума за облъчените метални конструктивни елементи, останали след преработката на касетите с ОЯГ) Самите реактори обаче ще останат по местата си до последваща преработка.

Tags:

One Response to Ехо от срещата – семинар организирана от ДП РАО за СМИ

  1. Росен on 12.03.2015 at 1:18

    И като не стигнат парите, какво следва?
    Фалит на ДПРАО и оставащ неизведен първи контур. Честито на спечелилите политици от бастисването на малките блокове.

    За немската централа не съм съгласен. Там са били изцяло построени 6 блока. По проект са били 8, последните 2 на етап много ранен строеж. 5-ти е работил няколко месеца, докато 6-ти изобщо не е пускан в експлоатация, и на него са се учили колко време отнемат различните операции по демонтаж, за да може да се направи сметка на дозовото натоварване на персонала.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари