ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Окрупнените модули (играчката LEGO) се оказват ахилесовата пета на AP-1000

09.03.2015

Преразход на средства и многогодишно забавяне на изграждането очертават “безрадостната картина” на перспективите за построяване на АЕЦ в САЩ, счита „Wall Street Journal“.

 

 

Неотдавна компанията „Southern Co.“ уведоми регулаторите в щата Джорджия за това, че нейният дял от разходите при изграждането на двата нови блока с AP-1000 на АЕЦ „Vogtle“ се е увеличил с 1,4 милиарда долара – достигайки сега до 7,5 милиарда долара.

Трябва да се отбележи, че делът на „Southern Co.“ в проекта е над 46%. Разходите на останалите съсобственици съответно също нарастват.

Компанията планира да иска възстановяване макар и на част от допълнителните разходи от генералния изпълнител, обаче е принудена да признае, че не е изключено – разходите за се прехвърлят на гърба на крайните потребители на електроенергията.

Изданието счита, че модулният принцип, прилаган в проектите на блоковете с AP-1000, се оказва на практика ахилесовата им пета. Доставчикът на модулите компанията CB&I изпитва големи трудности за навременното им произвеждане и доставяне.

 

 

Така, компанията „Scana“, мажоритарен собственик на двата строящи се блока с AP-1000 на АЕЦ „V.C.Summer“, твърди, че доставките на някой от модулите изостават от графика с повече от 2 години. Съответно пусковите срокове на блоковете се отлагат, примерно, с три години.

 

 

Модулният принцип, съгласно който крупните компоненти се изграждат (събират) на завода и се изпращат на площадката на енергоблока за монтаж, се рекламираше като едно от основните конкурентни предимства на проекта AP-1000, разработен от компанията „Westinghouse“.

Обаче, както пояснява президентът на енергийния дивизион на CB&I Джефф Лайеш (Jeff Lyash), заводското производство на модулите “се оказа по-трудно, отколкото се очакваше”.

Сега по света се изграждат осем енергоблока с реактори AP-1000 – по четири в Китай и в САЩ.

Първи по ред трябва да влезе в строя китайският блок „Sanmen-1″, обаче пускът му беше отложен с три години и ще бъде не по-рано от 2016 година.

Източник: http://atominfo.ru/newsk/r0412.htm

Tags: , ,

2 Responses to Окрупнените модули (играчката LEGO) се оказват ахилесовата пета на AP-1000

 1. 123 on 09.03.2015 at 6:34

  7-ми блок на Козлодуй?

  Първо обявиха, че ще струва 7 млрд. долара. Това е цена без забавянето, без комисионните и без кражбите.

  Крайна цена – около 17 млрд.

  Добре, че няма да се строи :)

 2. IYZ on 09.03.2015 at 18:00

  Ха честит ви „ЕВТИНИЯТ“ х’Американски реактор!
  Така е като политици се мешат в области които не разбират и са принудени от трети страни да вършат „Правилните Неща за Българският народ“
  ……Дали няма да се строи?!!! Може би още не са се разбрали как и колко да „усвоят“ от проекта!

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари