ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания – Споразумението за изграждане на АЕЦ „ Hinkley Point C “ ще бъде отложено поради изборите на 7 май

07.03.2015

Предвиденото за есента на 2014 година подписване на споразумението за строителството на АЕЦ „ Hinkley Point C “ беше отложено, а сега рискува допълнително забавяне заради парламентарните избори във Великобритания, които трябва да се проведат на 7 май.

 

 Hinkley Point А

Парламентът ще бъде разпуснат на 30 март, поради което одобрението на всякакви документи ще бъде невъзможно до края на лятото или есента.

По проект АЕЦ „ Hinkley Point C “ на компанията EDF Energy трябва да стане първият от 11 нови ядрени енергоблока във Великобритания, предназначени за осигуряване на нови енергийни мощности от 16 GW до 2030 г. Този срок е важен за британската енергийна сигурност, защото болшинството от 16-те действащи реактора в деветте съществуващи в страната АЕЦ ще бъдат изведени от експлоатация до 2023 г., поради което може да има недостиг на електроенергия.

Според споразумението, постигнато през октомври 2013 г. с държавните китайски компании China General Nuclear (CGN) и China National Nuclear Corporation (CNNC), те трябва съвместно да получат между 30 и 40% от акциите на АЕЦ „ Hinkley Point C “. EDF обеща да представи „окончателно инвестиционно решение“ до средата на миналата година, но после срокът бе определен за март 2015 г. Сега и той ще бъде преместен.

Предполага се, че основният препъни камък в преговорите на EDF с китайските партньори е желанието им да разширят участието си в проекта. EDF и британското правителство очакваха китайците да ограничат ролята си на инвеститори в проекта, но има предположения, че те се стремят да станат и доставчици на оборудването. Допълнителни съмнения относно проекта за АЕЦ „ Hinkley Point C “ възникват и заради това, че той бе оспорен от Австрия по юридически причини като противоречащ на правилата за държавни помощи на ЕС.

Подробности на: http://www.globalconreview.com/news/agreement-uks-first-reacto8r-30-y8e8a8rs-m5ay-b8e/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари