ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


AREVA очаква рекордни загуби за 2014 година

27.02.2015

Френската компания Арева предупреди, че очаква рекордни нетни загуби в размер на 4,9 милиарда евро за 2014 г. в сравнение със загубите от 500 милиона евро година по-рано. Но финансовият отчет ще бъде оповестен не по-рано от 3 март.

 

Hinkley Point B – атомна електроцентрала в Съмърсет, Великобритания, където AREVAима 10% участие

 

Загубите на компанията са свързани с нарасналите разходи за ключови проекти в Европа, пише „Файненшъл таймс“. По-рано през февруари Арева обяви намаляване на годишните си приходи с 8% до 8,3 милиарда евро.

В статията се съобщава, че най-важният проект на компанията – Трети енергоблок на финландската АЕЦ „Олкилуото“, ще бъде въведен в експлоатация едва през 2018 г. – 10 години по-късно от първоначално предвиденото. Заради обезценяването на активите по този проект, Арева е изгубила близо 3,9 милиарда евро и експертите очакват по-нататъшно намаляване на стойността им. През 2014 г. е имало отписвания и заради новия завод за обогатяване на уран Comurhex II във Франция и задлъжняване заради договори в сферата на възобновяемата енергия. Отказът от развитието на соларна енергетика е принудил Арева да изплати 373 млн. евро.

Очаква се на 4 март 2015 г., след публикуването на годишния отчет, новият генерален директор на Арева Филип Кнош да представи стратегия за съкращаване на задлъжнялостта на компанията и възстановяване на печалбите. В момента Арева обсъжда с правителството на Франция, което е собственик на 87% от акциите на компанията, комплекс от мерки за спасяването й от банкрут.

Проблемите на Арева са свързани с високата конкуренция и намаляващото търсене след аварията в АЕЦ Фукушима-1. От 2007 г. компанията не е продала нито един ядрен реактор. От началото на 2014 г. капитализацията на Арева е намаляла два пъти до 3,7 милиарда евро.

През ноември Арева се отказа от публикуването на финансови прогнози за 2015-2016 г., след като рейтинговата агенция Standard & Poor’s влоши рейтинга й до ниво „боклук“.

След предупрежденията на Арева за предстоящите загуби, министърът на енергетиката на Франция Сеголен Роаял обяви, че е неизбежно прегрупирането в ядрената сфера, предаде АФП. В частност, тя заяви пред журналистите, че най-големите френски компании от индустрията „трябва да се самоорганизират, да преминат към профилиран бизнес, да създават връзки между големите френски предприятия и да печелят търгове на международно ниво“.

Правителството на Франция контролира и 85% от втората най-голяма компания в сферата на ядрената енергетика – EDF. Делът на АЕЦ в структурата на енергетиката на Франция е най-висок в света.

Според „Ню Йорк таймс“ фокусът в индустрията се е преместил към компании от Китай, Русия, Индия и Южна Корея, като в близките десетилетия ситуацията, вероятно, ще се запази.

Източник: http://www.ft.com/cms/s/0/b73fb548-bb3c-11e4-b95c-00144feab7de.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари