ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Westinghouse e против завод за ядрено гориво в Чехия

20.02.2015

Компанията „Westinghouse“ не счита за правилно решението Чешката Република да изгради собствен завод за ядрено гориво.

 

 

Тази информация разпространи в понеделник агенция CTK позовавайки се на ръководителят на представителството на американската компания в ЧР Павел Яник.

“Продължителните и надеждни доставки на ядрено гориво могат да бъдат лесно осигурени за сметка на сътрудничеството с алтернативни доставчици, което е обичайна практика по целия свят. Други решения в ЧР биха довели до продължаващ монопол, а Чехия може да се превърне в затворен пазар”, – заяви Яник.

Горивото за двете чешки АЕЦ сега се доставя от руската компания “ТВЭЛ”.

По-рано за ползата от изграждане на собствен завод за ядрено гориво в ЧР говори министърът на промишлеността и търговията Ян Младек.

В черновия вариант на плана за развитие на ядрената енергетика в републиката се споменава за завод за ядрено гориво “на територията на ЧР или в един от най-близките региони”. Чешкото Министерство на промишлеността трябва окончателно да определи позицията си относно възможността за изграждане на завода.

Генералният директор на Ржеж Карел Кржижек пояснява: “Става въпрос за така наречената фабрикация на гориво, което означава – сглобяване на горивото. Някъде в чужбина са били произведени горивни таблетки от обогатен UO2, те са докарани тук, а ние ги поставяме в топлоотделящите елементи (ТОЕ), а тях в горивните касети”.

Кржижек посочва един от главните въпроси за определяне на кръга от потребители на продукцията на бъдещия завод – за колко блокове, наред с двете чешки АЕЦ, той трябва да доставя продукция за да бъде икономически ефективен.

Според мнението на експерта в областта на ядрената енергетика Радек Шкода, “единственият шанс е, ако той осигурява с гориво също Словакия, Унгария, България и Украйна, което означава – да работи за руските реактори. Западните пазари, например, Франция и Германия вече са разграбени”.

“Ние не считаме за правдоподобно в ЧР да има завод за фабрикация на ядрено гориво само за чешките блокове и той да бъде икономически ефективен. От наша гледна точка, трябва да става въпрос за завод за голямо брой държави”, – потвърди прес-секретарят на компанията CEZ Ладислав Кржиж.

Източник: http://atominfo.ru/newsk/r0294.htm

 

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари