ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Изискванията на МВФ не са причина за очакваното силно поскъпване на електроенергията – подробности

16.02.2015

Причината е допълнителното споразумение с Holtec International за изграждане на Централизираното хранилище за ОЯГ (ЦХОЯГ).

 

 

За това разказва информиран източник от ГП „НАЭК „Энергоатом“.

Съгласно неговата информация, на 26 януари в Брюксел между „Энергоатом“ и американската компания Holtec International е било подписано допълнително споразумение към договора за строителство на Ценрализирано хранилище за отработило ядрено гориво (ЦХОЯГ) в забранената зона на ЧАЕЦ, който е бил сключен още през декември 2005 година.

Но за разлика от базовия договор, който е бил много изгоден за Украйна от финансова гледна точка, допълнителното споразумение многократно утежнява условията му. По-точно, американската страна отказва да финансира 85% от цялата сума на договора (чрез кредити при напълно приемлива лихва). По този начин цялото финансово бреме се стоварва на ГП „НАЭК „Энергоатом“.

Освен това, по настояване на компанията Holtec, сумата по договора е увеличена от 127,8 милиона евро на 300 милиона долара без наличието на надеждна обосновка от американците в направените разчети. Редица други условия на допълнителното споразумение също увеличават финансовото натоварване и рисковете за държавното предприятие „НАЭК „Энергоатом“, което произвежда от общия обем на електричеството в страната.

Във връзка с това, с цел намиране на източници за финансиране на обновения украинско-американски договор, държавната компания „Энергоатом“ може съществено да повиши цените за крайните потребители.

Източник: http://finance.obozrevatel.com/analytics-and-forecasts/20683-ukraintsam-mogut-suschestvenno-podnyat-tsenyi-na-elektroenergiyu–mvf-tut-ni-pri-chem.htm

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари