ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


NordLink: Норвегия ще стане “акумулаторната батерия” на Германия

20.02.2015

Инвестиционното споразумение за полагане по дъното на Северно море на високоволтов кабел с дължина 623 километра ще даде мощен импулс на немската възобновяема енергетика. И не само на немската…

 

 

След пет години Норвегия ще се превърне в “акумулаторната батерия” на Германия.

Журналистите, които са измислили тази метафора, съвсем точно характеризират същността на проекта, в когото инвеститорите са готови да вложат от 1,5 до 2 милиарда евро.

Когато през 2020 година двете държави бъдат свързани черз високоволтов подводен електропровод с дължина 623 километра и мощност от 1400 MW, пред бурно развиващата се германска възобновяема енергетика ще се открият съвършено нови перспективи.

 

На ВЕИ са необходими мощни системи за натрупване на електроенергия

Къде е кардиналният проблем на възобновяемата енергетика? В липсата на междинни системи за натрупване на енергия. Вятърът духа и слънцето грее, обикновено, не винаги точно в този момент, когато енергията е особено необходима. В резултат на това ВяЕЦ и фотоволтаиците или работят напразно, или не са в състояние да задоволят увеличеното за момента търсене.

Необходими са технологии, способни временно да акумулират излишъците от “зелена електроенергия”, като по този начин изравняват подобни колебания.

 

Така изглежда една от немските ПАВЕЦ в планината Грац

 

Най-провереният начин за натрупване на електроенергия в голям мащаб са помпено-акумулиращите водни електроцентрали (ПАВЕЦ), действащи в много страни по света.

Разбира се, за изграждането им е нужна гориста местност или поне хълмиста. Когато има излишък от електроенергия, помпените агрегати на тези електроцентрали качват вода от долното водохранилище в горното. При необходимост от електроенергия водата се изпуска през турбините, като на обикновена ВЕЦ.

Специфичният проблем на немската вятърна енергетика е в това, че тя е силно развита на север в страната, където почти постоянно духат силни ветрове, но където релефът е изумително равен. Разстоянието между най-близките възвишения е стотици километри.

Поради тази причина се е родила идеята да се положи подводен високоволтов електропровод до планинското морско крайбрежие на северна Норвегия – страна с богат опит в хидроенергетиката, по-точно, с ПАВЕЦ.

 

Немците имат вятър, а норвежците – вода и планини

По този начин, концепцията за инвестиционното споразумение, подписано на 10 февруари в норвежкия град Хаугезунд,се състои в това, да се свържат двете държави чрез съвсем икономичната за далечни разстояния линия за постоянен ток, която ще позволи да се прехвърлят от Германия в Норвегия “за съхранение” излишъците от вятърната електроенергия и при необходимост да получава обратно екологично чистата водна електроенергия.

“Ние ще можем да обменяме енергия между две взаимодопълващи се енергийни системи”, – подчертава Мел де Крон, ръководител на холандската държавна компания Tennet, която е сред най-големите собственици в Германия на електропроводи.

Заедно с държавната Немска банка за развитие KfW тя ще осигури половината от необходимите за NordLink суми. Другата половина ще внесе норвежката държавна енергийна компания Statnett.

 

Напоследък в Северно море активно се работи за полагане на подводни електропроводи.

 

Новият електропровод, който ще съедини разположеното на северозапад от Хамбург близо до устието на Елба градче Вилстер с норвежкият Тонстад, ще покрие 3% от потреблението на елктроенергия в Германия и по този начин ще осигури електроснабдяването на около 600 хиляди домакинства . “Ние приветстваме полагането на този морски кабел, доколкото се явява като една важна крачка за повишаване на енергийната сигурност на Германия”, – заявиминистърът на икономиката и енергетиката на ФРГ Зигмар Габриел (Sigmar Gabriel).

 

Цяла система от подводни електропроводи ще има в региона на Северно море

Същевременно NordLink ще укрепи съществено ролята на Норвегия в европейската енергетика. Тази скандинавска държава вече е важен износител на нефт и газ. В бъдеще тя ще бъде също и голям северно-европейски център за производство, натрупване и разпределение на електроенергия.

Засега страната е свързана с подводни електропроводи за високо напрежение с Швеция, Дания и Холандия.

В следващите седмици решение за полагане на кабел към Норвегия се очаква да вземе и Британското правителство. Съображенията на Лондон са същите както и на Берлин.

“Новият морски кабел ще позволи на Великобритания да внася големи обеми чиста “зелена” хидроенергия, а също да акумулира нашата вятърна и слънчева електроенергия. Това ще подобри енергийната ни сигурност и ще позволи да се подържат на ниско ниво цените на електроенергията”, – убеден е министърът на енергетиката на Великобритания Ел Дейви.

Ако се вземе предвид, че до 2019 година се планира да бъде изграден подводен електропровод между Дания и Холандия, вече става очевидно – В района на Северно море се изгражда мощна и разклонена система от междудържавни електропроводи, която ще позволи да се оптимизира използването на ВЕИ в този богат на ветрове регион.

Европейският Съюз приветства създаването на подобни енергийни мрежи и е готов да окаже финансова подкрепа.

Немските еколози подкрепят полагането на NordLink, въпреки това предупреждават: край бреговете на Германия кабелът ще мине по дъното на националния парк Ваттово море (Wattenmeer). Това най-голямо в света хомогенно крайбрежно островно маловодие е обявено за Световно наследство от ЮНЕСКО. Най-голямата заплаха за природата, предупреждават от немското отделение на Световния фонд за дивата природа (WWF), ще възникне при полагането на кабела.

Източник: http://www.dw.de/

Tags: , , ,

One Response to NordLink: Норвегия ще стане “акумулаторната батерия” на Германия

  1. Красимир Христов on 21.02.2015 at 6:54

    На една среща във Враца преди година по въпросите на енергийната политика на България с участието на политици, енергийни експерти и при масираното активно присъствие на ВЕИ сектора предложих: Фирмите произвеждащи електроенергия от слънце и вятър да обединят усилията (парите) си за изграждане на ПАВЕЦ с цел да се балансират проблемите в енергийната система породени от непостоянството на генерациите.
    Веднага скочиха. Не ме линчуваха, но явно показаха, че искам да им изям десерта. А той наистина е много важен!!!

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари