ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ян Младек – В Чехия ще има нов конкурс, а не доиграване на стария

27.01.2015

Възобновяването на финалната част от конкурса за изграждане на новите блокове в Чешката Република е малко вероятно, счита министърът на промишлеността на ЧР Ян Младек.

В интервю за „Impuls“ министърът отбеляза, че по-вероятно е да бъде проведен нов конкурс.

“Категорично не знам, не мога да изключа напълно възобновяването на финалната част от конкурса. Но това ще бъде много трудно, защото, честно казано, там има един проблем, който убягна от общественото внимание”, – каза Младек.

“Става дума за това, че френската AREVA никак не се е отказала от оспорването на изключването си, затова считам, че е по-добре да се започне всичко от начало.”

Има още един момент. Конкурсът ще се отличава от предишния, защото, както сме се договорили, ще се строят не два блока на АЕЦ “Темелин”, а по един на АЕЦ “Темелин” и на АЕЦ “Дуковани”, добави министърът.

Коментирайки перспективите за доставки на гориво за двата действащи блока на АЕЦ “Темелин” с реактори ВВЭР-1000, министърът заяви: “Най-добре би било, ако в ЧР има завод за ядрено гориво, за да може той да бъде адаптиран към различни условия”.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари