ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Опасно е да не се оценява истинската цена на извеждането от експлоатация на ядрените установки

03.02.2015

Постепенно в света расте безпокойството свързано с това, че е възможно парите за извеждане от експлоатация (декомисия) на старите реактори и АЕЦ да не достигат.

Германия се опасява, че парите предвидени за декомисия на ядрените реактори няма да стигнат. Впрочем, става все по очевидно, че стойността на извеждането от експлоатация на АЕЦ се подценява и в световен мащаб.

Стойността на затварянето на остарелите реактори ще има решаващо значение за  световната ядрена енергетика, която и така не се намира в най-добро състояние във връзка с последствията от аварията на Фукушима, нарастващата конкуренция от страна на евтиния шистов газ, падането на цените на нефта и широкото развитие на ВЕИ.

Международната енергийна агенция (IEA) заяви в края на миналата година, че почти 200 от 434-те работещи в света енергийни реактори ще бъдат затворени до 2040 година. Ориентировъчната стойност на декомисията ще бъде около 100 милиарда долара.

Но много от експертите считат, че тази стойност е занижена, доколкото в нея не са включени разходите по погребване и продължително съхраняване на РАО и ОЯГ. Същевременно разходите за извеждане от експлоатация мегат съществено да се различават в зависимост от годината, типа на реактора и състоянието му, местоположението на АЕЦ и други.

Експертът от IEA по ядрена енергетика Марко Барони заяви, че даже без да се вземат предвид разходите за утилизиране на РАО, сумата от 100 милиарда долара е съвсем приблизителна. Напълно е възможно окончателната стойност да се окаже два пъти повече.

Въпреки, че използваните про декомисията технологии могат след време да поевтинеят, стойността на окончателното погребване на РАО сега е в голяма степен неизвестна и може сериозно да се увеличи в бъдеще.

Комисията по ядрено регулиране на САЩ счита, че разходите за декомисия на стотината американски ядрени енергийни реактора ще бъдат от 300 до 500 милиона долара за всеки. За някои от тях сумата ще бъде значително по-голяма.

Специалистите във Франция считат, че разходите на страната за извеждане от експлоатация на нейните енергийни реактори ще бъдат в границите 28-32 милиарда евро ($32-37 милиарда).

Съответните разходи на Германия се оценяват на 36 милиарда евро.

Във Великобритания сега декомисията и утилизацията на всички отпадъци се оценява на 110 милиарда лири ($167 милиарда) – практически два пъти повече от оценката направена преди 10 години.

Неофициално в Русия съответните разходи се определят в границите от 500 милиона до 1 милиард долара на реактор.

Японското правителство оценява разходите за декомисия на 48-те реактора, примерно, на 30 милиарда долара, въпреки че още от сега тази сума изглежда недостатъчна.

Експертът от IEA по ядрена енергетика Марко Барони задава въпроса – ще разполагат ли държавите с достатъчно пари за всичко това?

Подробности на: http://www.bellona.ru/articles_ru/articles_2015/atom_january

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари