ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сътрудничеството между Русия и САЩ в областта на глобалната ядрена сигурност през 2015 година ще продължи

24.01.2015

 

Русия и САЩ носят особена отговорност за осигуряване на сигурността и съхранението на ядрените материали, за предотвратяване на попадането им в ръцете на терористични организации и за надеждната им физическа защита.

По-точно, в Русия е върнато от 14 държави свежо и облъчено гориво за изследователски реактори с високо ниво на обогатяване по изотопа U235. По този начин е отстранен рискът от несанкционирано използване на тези материали, включително и от потенциална терористична заплаха.

Общо след 2002 година в Русия са върнати 2136 килограма високо-обогатено ядрено гориво, което би стигнало да се произведат около 85 ядрени бойни глави. Това сътрудничество ще продължи: Русия планира да и бъде върнато свежо и облъчено високо-обогатено ядрено гориво от Узбекистан, Казахстан и Полша.

Също трябва да се отбележи, че засега Русия е единствената страна, която е разредила 500 метрични тона ВОУ до нивото на енергиен уран (който се използва в ядрената енергетика). Тази програма значително намали количеството на оръжейния материал в глобален мащаб, който би бил достатъчен за производството на 20 хиляди ядрени боеприпаси. На американската страна тепърва и предстои да направи такава стъпка.

Трябва да напомним, че тази и други партньорски програми се ръководеха от работна група по ядрена енергетика и ядрена сигурност в рамките на руско-американската президентска комисия.

Обаче, през март 2014 година Държавният департамент на САЩ със съобщение на своя сайт ни уведоми за спиране на дейностите в този, според нас ефективен, механизъм.

Също така по инициатива на американската страна през май 2014 година е било спряно формирането на плана за работа между националните лаборатории на САЩ и предприятията от ядрения отрасъл на Русия в рамките на Междуправителственото споразумение за научно-техническо сътрудничество в ядрената сфера, подписано през септември 2-13 година във Виена.

Руската Федерация безусловно следва всичките международни норми и правила за осигуряване на ядрената и радиационна безопасност, а също и физическата защита на ядрените установки и материали на своята територия. Всичките необходими мероприятия са административно и финансово осигурени от Правителството на РФ.

Ние сме твърдо убедени, че използването на ядрената енергия е стратегическа област, имаща много продължителни жизнени цикли. Това не може и не трябва да зависи от ситуационните изменения на политическата конюнгтура.

Ние сме готови за възобновяване на сътрудничеството, когато за това ще бъде готова американската страна – разбира се, строго на базата на равноправието, взаимната изгода и взаимното уважение.

Източник: Департамент коммуникаций Госкорпорации „Росатом“

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари