ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Френският министър на енергетиката Сеголен Роаял иска нови ядрени реактори

20.01.2015

Министърът на енергетиката на Франция Сеголен Роаял заяви, че страната трябва да построи ново поколение ядрени реактори, които да заменят остаряващите АЕЦ.

  

Това е първият случай, когато член на правителството ясно се изказва в подкрепа на тази идея. Франция е страната, която заема първо място в света по дела ядрена енергия в структурата на енергетиката си.

Властите в Париж трябва в близките години да решат Франция ще продължи ли да развива ядрената си енергетика, тъй като след 2020 г. половината от 58-те й енергоблока ще достигнат предела на предвиденият им период за експлоатация от 40 години.

Законопроектът за изменения на енергийната структура на Франция, представен от Роаял, цели да намали дела на ядрената енергия в структурата на енергетиката на страната от 75% на 50%.

Това не означава, че Франция иска да изостави ядрената енергетика, тъй като тя е част от историята и експертизата на страната.

„Трябва също да програмираме строителството на ново поколение ядрени реактори, които да заменят старите, неподлежащи на модернизация атоми електроцентрали“, заяви Сеголен Роаял.

До 2025 г. държавната компания EDF, която е оператор на всички атомни електроцентрали във Франция, трябва да проведе модернизация на действащите АЕЦ на стойност 55 милиарда евро, и то в светлината на уроците, научени от аварията в японската АЕЦ „Фукушима-1“.

Източник: http://economictimes.indiatimes.com/news/international/business/french-energy-minister-segolene-royal-wants-new-nuclear-reactors/articleshow/45872221.cms

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари