ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Пакистан въвежда в експлоатация четвърти реактор за производство на плутоний

20.01.2015

Четвъртият реактор-наработчик на плутоний на площадката на територията на ядрения център Хушаб (Khushab) в Пакистан ще бъде въведен в експлоатация.

 

До такъв извод са стигнали експертите от Института за научни изследвания и международна сигурност (ISIS) на базата на “наскоро закупени снимки с висока разрешаваща способност, направени на 15 януари тази година”.

“Тази оценка се основава на наличието на един специфичен признак: от системите за охлаждане на реактора излиза пара”, – поясни експертът от ISIS Дейвид Олбрайт.

Според пакистанското издание „The Nation“, топлинната мощност на първия реактор-наработчик на плутоний, въведен в експлоатация през 90-те години е около 50 MW. Мощността на следващите реактори е 2 или повече пъти по-голяма.

Експертите от ISIS считат, че Пакистан ще използва полученият плутоний за създаване на компактни бойни заряди, които да допълнят наличния арсенал от ядрени бойни глави на базата на високо-обогатен уран.

Източник: http://nuclear.ru/news/94622/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари