ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Руска компания, част от „Росатом“, разработи технически проект на реактор БН-1200 с бързи неутрони

29.01.2015

Конструкторското бюро по машиностроене „ОКБМ Африкантов“ прие отчета за извършената през 2014 г. работата в рамките на разработването на реактора БН-1200 с бързи неутрони с натриев топлоносител.

„ОКБМ Африкантов“ е част от машиностроителното подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ – „Атомэнергомаш“.

В настоящия момент е завършено разработването на техническите проекти на реакторната установка и турбинната инсталация, влизащите в тях системи и оборудване, както и изчисления и резултати от експериментални изследвания.

„2014 г. не е просто поредната стъпка към реализация на проекта за БН-1200. През 2014 г. завърши разработването на материалите за проекта на енергоблока, в това число схемата на технологичните решения, основните структури, системи, комуникацията, както и изпълнението на техническо-икономическата оценка“, заяви Алексей Васяев, ръководител по проекта БН-1200.

Следващият етап ще бъде техническата експертиза на документацията на проекта и разглеждането му като цяло на съвместен научно-технически съвет на корпорациите „Росатом“ и „Концерн Росенергоатом“. Резултатите от експертизата ще бъдат отчетени след извършване на целия комплекс научно-изследователски и експериментално-конструктурски работи през 2015-2016 г.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари