ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Руска компания, част от „Росатом“, разработи технически проект на реактор БН-1200 с бързи неутрони

29.01.2015

Конструкторското бюро по машиностроене „ОКБМ Африкантов“ прие отчета за извършената през 2014 г. работата в рамките на разработването на реактора БН-1200 с бързи неутрони с натриев топлоносител.

„ОКБМ Африкантов“ е част от машиностроителното подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ – „Атомэнергомаш“.

В настоящия момент е завършено разработването на техническите проекти на реакторната установка и турбинната инсталация, влизащите в тях системи и оборудване, както и изчисления и резултати от експериментални изследвания.

„2014 г. не е просто поредната стъпка към реализация на проекта за БН-1200. През 2014 г. завърши разработването на материалите за проекта на енергоблока, в това число схемата на технологичните решения, основните структури, системи, комуникацията, както и изпълнението на техническо-икономическата оценка“, заяви Алексей Васяев, ръководител по проекта БН-1200.

Следващият етап ще бъде техническата експертиза на документацията на проекта и разглеждането му като цяло на съвместен научно-технически съвет на корпорациите „Росатом“ и „Концерн Росенергоатом“. Резултатите от експертизата ще бъдат отчетени след извършване на целия комплекс научно-изследователски и експериментално-конструктурски работи през 2015-2016 г.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари