ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Казахстан – Площадката за изграждане на АЕЦ все още не е определена

20.01.2015

Това съобщи в кулоарите на Маджилиса (парламента на Република Казахстан) заместник министърът на енергетиката Бакитжан Джаксалиев, предава кореспондентът на Kursiv.kz от Астана.

“Решение за започване на строителството на АЕЦ все още не е прието, както и не е избрана площадка за изграждането му.Какъв да бъде реакторът, неговия тип, мощността му, конфигурацията – всичко това сега се обсъжда. За страната доставчик още повече не бива да се говори. Защото този въпрос сега се обсъжда дълбоко в министерството, в компанията «Казатомпром», от привлечените специалисти, в заинтересованите ведомства, и безусловно,с постоянни доклади в правителството”, – съобщи той. Джаксалиев заяви, все пак,за започване на организационните мероприятия по въпроса за изграждане на АЕЦ. Така, в структурата на АО НАК «Казатомпром» е създадена компанията “Казахстански атомни електроцентрали”.

“Казахстан притежава значителни запаси на уран и има значителна ядрена промишленост, която е способна да произвежда ядрено гориво и да го използва на АЕЦ от световно ниво, даже и на атомните електроцентрали от четвърто поколение, които сега тепърва се проектират, – заяви той. – Ние сме длъжни да помислим за бъдещото поколение и да създадем своя ядрена енергетика. Ще си позволя да отбележа, че такава съществуваше, когато работеше реакторът БН-350. Неговата прекрасна работа показа, че ядрената енергетика в Казахстан има бъдеще”, добави Джаксалиев.

По рано от Министерството на енергетиката на Казахстан съобщиха, че ведомството обсъжда две площадки за изграждане на АЕЦ: град Курчатов в Източен Казахстан и площадката на Балхашската ТЕЦ.

Източник: http://www.kursiv.kz/news/details/vlast/reshenie_o_meste_razmeshcheniya_aes_eshche_ne_prinyato_minenergo_176/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари