ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Видни учени молят еколозите “да признаят и подкрепят” ядрената енергетика

18.01.2015

Повече от 65 учени от 14 страни са се обърнали към еколозите в отворено писмо “да признаят и подкрепят” ролята на ядрената енергия в противодействие на климатичните промени и в защита на природата.

 

Учените заявяват, че ядрената енергия е една от най-малко влияещите на околната среда източници на енергия и зеленото движение трябва да приеме разширеното и използване по света, за да се избегнат опасните изменения на климата.

Докато обществото не признава ключовото значение на ролята на ядрената енергетика, увеличаването на консумацията на електроенергия съществено ще заплашва биосферата. Екологичните движения и групи като “Friends of the Earth”  и ”Greenpeace” трябва да изменят своята позиция по отношение изграждането на атомни електроцентрали.

Писмото е било написано от професора от университета в Тасмания Бари Брук (BarryBrook) и от професора от университета на Аделаида Кори Брендшоу (Corey Bradshaw). Подписали са го и учени от Австралия, Великобритания, Китай, Франция, Швейцария, САЩ, Канада, Сингапур, Индонезия, Индия, ЮАР и Турция. Писмото е публикувано в списание “Conservation Biology” заедно със статията на професорите Брук и Брендшоу “Ключовата роля на ядрената енергетика за запазване на биосферата”.

“Ако човечеството иска да избегне катастрофалните последствия от климатичните промени, то трябва да използва всички възможни средства, включително и ядрената енергия”, – заяви професор Брук и добави: “Пълната декарбонизация на глобалния енергиен сектор е необходима през близките десетилетия за да се избегнат опустошителните изменения на климата”.

Професор Брук счита, че биосферата е заплашена не само от емисиите на парникови газове, но и измененията на ландшафта в резултат на заливането на големи площи при изграждането на ВЕЦ, и отчуждаването на големи площи за вятърни и фотоволтаични електроцентрали.

Въпреки отричането от страна на екологичните движения, ядрената енергия по най-добър начин осигурява безопасност, надеждност, икономичност, отсъствие на значителни изменения на ландшафта, отсъствие на емисии от парникови газове и универсалност.

Очевидно е, че подкрепата на водещите ядрени технологии и затварянето на ядрения горивен цикъл  са гаранция за устойчиво развитие. Разбираемо е, че промените и компромисите в енергетиката са неизбежни за минимизиране на вредите за околната среда.

Професот Брук счита, че екологичната мантра “100% енергия от ВЕИ” трябва да се замени с “0% от изкопаеми горива”.

Отвореното писмо е достъпно online на сайта: http://bravenewclimate.com/2014/12/15/an-open-letter-to-environmentalists-on-nuclear-energy

 

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2015/01/13/54203

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари