ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ – Японските стрес тестове съответстват на стандартите

06.02.2012

    Експертите на МААЕ одобриха методиката за провеждане на стрес тестове в японските атомни централи, по които ще се оцени способността на обектите да издържат на стихийни бедствия.

   Група от специалисти на агенцията пристигна в Япония по покана на правителството за да се запознае с резултатите от стрес-тестовете, проведени от японската агенция по ядрена и промишлена безопасност (NISA) на спрените реактори на „Ōi Nuclear Power Plant“ в префектура Fukui.

   “Ние достигнахме до извода, че инструкциите на NISA за АЕЦ, а така също и тяхната комплексна експертиза за оценка на безопасността, съвпадат в основните си части със стандартите за безопасност на МААЕ”, – заяви ръководителят на групата Джеймс Лайонс (James Lyons).

   Стрес-тестовете на АЕЦ се провеждат чрез компютърно моделиране, даващо възможност да се определи устойчивостта на ядрения реактор към такива опасни природни явления като земетресения и цунами.

   Първите стрес-тестове в рамките на предвидената от NISA програма бяха проведени на трети и четвърти реактор на АЕЦ “Ōi” в началото на януари. Агенцията е достигнала до извода, че централата е способна да издържи земетресение с магнитуд 9 и цунами, сравнимо с това, което доведе до значителни разрушения на АЕЦ “Фукушима-1”.

   След одобрение от страна на МААЕ, правителството може да препоръча повторно пускане на реакторите. Но дори и след това, за въвеждането им в нормална експлоатация, операторът трябва да получи разрешение от местната администрация и населението.

 

Източник: РИА Новости

06.02.2012

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари