ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядреното гориво – изборът на Украйна – между Русия и САЩ

07.01.2015

Засега монополен доставчик на гориво за украинските АЕЦ си остава руската компания ТВЭЛ

Между Русия и Украйна се разгаря спор в сферата на ядрената енергетика заради доставките на американско ядрено гориво на украинските АЕЦ.

Украинската държавна компания „Энергоатом“ се договори за дългосрочно, до 2020 година, сътрудничество с американската фирма Westinghouse. Споразумението предполага възобновяване на промишлените доставки на ядрено гориво от тази компания в Украйна.

За постигнатото споразумение стана известно на 30 декември.

Сътрудничеството на Украйна с Westinghouse продължава след 2000 година, но бе частично прекратено през 2012 година поради аварийната ситуация, която възникна на ЮУАЕЦ заради проблеми с американските топлоотделящи сборки.

По тази причина сега фактически монополен доставчик на гориво за украинските АЕЦ си остава руската компания ТВЭЛ.

Все пак, премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви за намерението отново частично да се замени руското ядрено гориво с американско.

В отговор Москва повдигна вълна от критики, твърдейки, че използването на американско ядрено гориво в енергоблоковете съветско производство е опасно.

На новогодишната си пресконференция Арсений Яценюк анонсира подписването на споразумение за доставки на ядрено гориво с Westinghouse.

„Ние постепенно излизаме от руската зависимост. Това се отнася за горивото, модернизацията на украинските АЕЦ и дострояването на два енергоблока”, – заяви Яценюк.

Той уточни, че сега атомните електроцентрали осигуряват почти 2/3 от електроенергията на страната.

 

Русия е против

Същия ден компанията Westinghouse обнародва прес-съобщение, в което потвърди изявлението на украинските власти. От компанията заявиха, че са подписали с „Енергоатом” споразумение за увеличаване на доставките на гориво до 2020 година.

Westinghouse е известна в света компания за производство на ядрено гориво.

През миналата година проектите бяха представени на Световната ядрена изложба в Ле Бурже.

„Споразумението с „Энергоатом” продължава дълговременното сътрудничество по доставяне на ядрено гориво за украинските енергоблокове”, – цитира пресслужбата на компанията Ив Браше.

Конкретни подробности за сделката и двете страни не съобщават.

Вечерта на 30 декември МВнР на Русия излезе с гневно изявление и осъди намерението да се използва в Украйна американско ядрено гориво.

Според мнението на руските власти, тази стъпка на Киев е политическа и заплашва безопасността на цяла Европа.

„Наблюдава се неприемливо за ядрената енергетика бързане и игнориране на интересите на ядрената безопасност”, – се казва в изявлението на руското МВнР.

„Топлоотделящите сборки, произвеждани от компанията Westinghouse, нееднократно са демонстрирали несъответствие с изискванията за качество на горивото за реактора ВВЭР-1000. Така, опитите за използването му на чешката АЕЦ „Темелин” доведоха до достатъчно сериозен инцидент. Зареждането на това гориво в украинските АЕЦ също доведе до поредица от произшествия”, – напомня МВнР на РФ.

„Излиза, че поуките от чернобилската трагедия не са научили киевските власти на отговорен и научнообоснован подход при използването на ядрената енергия”, – констатират руските власти.

На следващия ден на изявлението на руското МВнР реагира държавната компания „Энергоатом“, оператор на украинските АЕЦ.

Ядрените специалисти на Украйна заявиха, че касетите с ядрено гориво на Westinghouse са усъвършенствани и ще се експлоатират в тестов режим на трети блок на ЮУАЕЦ в пълно съответствие с изискванията за безопасност.

На тази централа американското гориво се тества от 2005 година, а сега, по време на ремонта на блока, в реактора ще бъдат заредени горивни касети от доработената модификация ТВС-WR.

 

Безопасното гориво?

Споровете за безопасността на американското гориво на украинските АЕЦ продължават вече няколко години.

Руската страна винаги е критикувала намерението на Украйна да диверсифицира доставките на гориво поради експлоатационните рискове.

С проекта възникнаха проблеми през 2012 година, когато на трети блок на ЮУАЕЦ възникна аварийна ситуация при използване на касетите на Westinghouse.

При поредната презарядка са били деформирани и повредени касети американско производство.

Руските специалисти твърдят, че на АЕЦ по съветски дизайн могат да се използват само руски топло-отделящи сборки.

Изхвърляния на гориво и повишаване на радиацията не е имало, обаче Украйна тогава спря експлоатацията на горивните касети на Westinghouse.

Според думите на украинските специалисти, американците тогава не са притежавали адекватна технология за прокат на листове за производството на циркониевите тръбички, запълвани с ядрени горивни таблетки.

По време на президента Виктор Януковоч се активизира сътрудничеството с Русия в тази сфера.

Имаше съвместни планове с РФ за дострояване на двата блока на Хмелницката АЕЦ и изграждане на завод за ядрено гориво. Обаче тези планове така и не бяха реализирани.

Същевременно украинските ядрени енергетици и американските им партньори твърдят, че са поправили старите недостатъци.

„През май 2014 година Westinghouse завърши цикъла от стендови изпитания на касетите с доработена конструкция… Направените модификации значително подобриха потребителските качества на касетите”, – заявяват от „Энергоатом”.

Председателят на Бюрото за комплексен анализ и прогнози убеждава, че изявленията за лошото качество на американското гориво не отговарят на действителността.

„Известен е инцидентът от 2012 година, когато беше повредена решетка на касета с американско ядрено гориво. Обаче той беше прекалено раздут, и беше свързан с деформиране на касети с рускп гориво, които са предизвикали повреда на американската”, – заяви за Украинската служба на ВВС експертът по въпросите на ядрената енергетика Сергей Дяченко.

Той отбелязва, че при използването на руското ядрено гориво са фиксирани повече инциденти с много по-сериозни последствия, включително и с изтичане на гориво.

Сергей Дяченко напомня също, че използването на горивото на Westinghouse в съветските реактори при спазване на необходимите процедури за безопасност е разрешено от МААЕ.

Съпредеседателят на фонда за енергийни стратегии Дмитрий Марунич не е настроен толкова оптимистично. Той отбелязва, че аварията от 2012 година е донесла на държавата вреда от няколко стотици милиона гривни.

Марунич е съгласен, че американците са доработили горивните касети, но да се говори за качеството им, според него, е още рано.

„Те са ги доработили, обаче възниква въпросът, колко качествено. Сега започнаха да зареждат новото гориво на трети блок на ЮУАЕЦ. Ако всичко бъде добре, само след изваждането им ще може да се оцени качеството и отсъствието на деформации”, заяви Марунич за Украинската служба на ВВС.

Още по-сериозна авария при използването на американско гориво в съветски реактор е станала на чешката АЕЦ „Темелин, както беше указано в изявлението на МВнР на Русия.”

Обаче от лятото на 2014 година чешката страна също преговаря за възобновяване на използването на вече усъвършенстваните касети Westinghouse на АЕЦ „Темелин”.

 

Въпросът за цената

В Украйна се експлоатират 15 ядрени енергоблока, на два от които използването на американското ядрено гориво по принцип е невъзможно. Това са двата блока с ВВЭР-440 на Ровненската АЕЦ.

Компанията Westinghouse организира в своя завод в Швеция производството на гориво за реакторите тип ВВЭР-1000, които са 13 в Украйна.

Трагедията на Чернобилската АЕЦ напомня и на Украйна, и на Русия за рисковете,свързани с ядрената енергетика.

Това гориво е тествано само на ЮУАЕЦ в Николаевска област и не е изпитвано на Запорожската АЕЦ.

Именно на Запорожската АЕЦ през последните месеци са фиксирани редица дребни технически проблеми със спиране на блокове.

„Шведските мощности засега стигат, да се произвежда и доставя гориво само на два енергоблока. При необходимост тези мощности е възможно да се увеличат”, – поясни Сергей Дяченко.

 

Не известно, колко по-скъпо е американското гориво

„Официално, – това е търговска тайна. Специалистите от отрасъла, с които разговарях, казват, че американската касета е по-скъпа, но има по добро топлоотделяне”, – поясни експертът.

Според думите му, при наличието на конкуренция ще се подобри качеството и на руското гориво.

Дмитрий Марунич съще е съгласен, че американското гориво може да бъде малко по-скъпо.

„Диверсификацията е добро нещо. Но ако цената на американското гориво е по-висока, обществото трябва де наясно с това. Засега тази информация не се публикува”, – отбелязва Дмитрий Марунич.

След спирането на доставките през лятото на руски газ за Украйна и блокирането на доставките на въглища от Русия украинските власти, съдейки по заявленията на Арсений Яценюк, имат твърдо намерение да диверсифицират източниците на ядрено гориво. При тези условия вече разликата в цената не е определящ фактор.

Автор: Виталий Червоненко, Украинска служба на ВВС.

Tags: , ,

4 Responses to Ядреното гориво – изборът на Украйна – между Русия и САЩ

 1. 701 on 07.01.2015 at 22:30

  Прекрасна статия! Искам да насърча собственика на портала да публикува по-вече такива всеобхватни и информативни статии. Също така да се загърби практиката на информационните съобщения с дължина 3-5 изречения.

  • Красимир Христов on 08.01.2015 at 1:24

   Благодаря!
   Колкото до информационните съобщения – тях ги публикувам във вида, в който съм ги получил.
   Позволявам си само да добавя някоя илюстрация или пояснение за неспециалистите.

 2. 123 on 07.02.2015 at 19:46

  Последната снимка, с жълтият дозиметър, не е ли от Чернобилската АЕЦ? Профилът на блока, кото се вижда в дълбочина не прилича на профил на ВВЕР-1000?!

  • Красимир Христов on 08.02.2015 at 6:56

   Абсолютно сте прав! Просто не сте прочели текста над снимката.
   С уважение: AtomInfo.Bg

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари