ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Енергийното осигуряване на лунните космически станции ще бъде с оръжеен плутоний

11.01.2015

Русия има намерение като източник на електроенергия да използва оръжеен плутоний за космическите станции, които ще инсталира на Луната.

 

Това съобщи директорът на Института за космически изследвания към Руската академия на науките Лев Зеленый, предава ИТАР-ТАСС.

Според думите на учения, с ядрен “акумулатор” ще бъдат оборудвани космическите апарати «Луна-25» и «Луна-27», които ще кацнат на полюсите на спътника на Земята. По-рано руският плутоний беше използван в първия китайски луноход «Юйту» («Нефритовият заек»). Използването на оръжеен плутоний и свързаните с него технологии, – това е нашето предимство в сравнение със страните от Европа и САЩ, където, според думите на Зеленин, има “някакъв странен страх от всякакви йонизиращи лъчения”.

Над създаването на апаратите «Луна-25», «Луна-26» и «Луна-27» работят специалистите от Научно-производственото обединение Лавочкин. Институтът за космически изследвания при Руската Академия на Науките (ИКИ РАН) отговаря за създаването на научното оборудване, което те ще бъде монтирано в тях.

На Луната апаратите ще бъдат изпратени през 2017, 2018 и 2019 година съответно. Като «Луна-25» и «Луна-27» трябва да работят минимум година, а на “Луна-26” и предстои 2 години да работи на спътника на Земята.

Източник: Лента.ру

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари