ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия и Украйна подписаха едногодишен договор за експорт на електроенергия

31.12.2014

Едногодишният договор влиза в сила от 30 декември 2014 година и предвижда равномерен график за доставки в обем до 1500 MW.

 

Паралелно с това за целите на надеждното и непрекъсваемо захранване на Крим е сключено второ споразумение между Центъра за осъществяване на разплащанията (ЦОР) и „Укринтерэнерго“, съобщи министърът на енергетиката на Русия Александр Новак.

По този начин руската страна в пълен обем е удовлетворила заявката на Украйна за доставка на електроенергия, като е изпълнено условието на РФ – да се осигури в отговор на това електроснабдяването на Крим.

Поради конфликта в Донбас Киев се лиши от болшинството от въгледобивните мини. Въглищата не са достатъчни, включително и за производството на електроенергия. От 1 декември в страната има непланови изключвания на електрозахранването. Те ставаха и в Крим, който на 70% е зависим от доставките на електроенергия от Украйна.

През миналата седмица Украйна на два пъти обезточи Крим. Последният път на 26 декември полуостровът остана без електричество в продължение на 4 часа.

След възстановяване на трансфера на електроенергия от Украйна мощността беше намалена от 650 на 400 MW. Вследствие на това властите в Крим бяха принудени да въведат график за аварийно изключване в градовете и районите на полуострова. В понеделник, 29 декември, Украйна възстанови трансфера на 650 MW мощност.

Източник: РИА Новости http://ria.ru/economy/20141230/1040931398.html#ixzz3NPFS5Fbk

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари