ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Русатом Оверсиз“ провежда конкурс за проучвателни работи по АЕЦ „Ханхикиви-1“ – Финландия

30.12.2014

„Русатом Оверсиз“, който е част от руската държавна корпорация „Росатом“, обяви конкурс за изпълнение на проектно-проучвателни работи за изграждането на АЕЦ „Ханхикиви-1“ във Финландия.

 

Цената на договора е 10,2 милиона евро с ДДС. Заявки за конкурса се приемат до 19 януари 2015 г., а обобщението на резултатите е планирано за 2 февруари.

В края на декември 2013 г. „Русатом Оверсиз“ и финландската компания Fennovoima подписаха договор за строителството на АЕЦ „Ханхикиви-1. Централата ще бъде строена в района на Пюхяйоки. Заедно с договора за строителството на АЕЦ, бе сключен и 10-годишен договор за доставката на горивото за бъдещата централа с руската компания ТВЕЛ на стойност 450 милиона евро.

„Русатом Оверсиз“ сключи и споразумение с финландската Voimaosakeyhtio SF, представляваща интересите на повече от 60 акционери на Fennovoima, установяващо съотношението на страните в проекта. Според него „Русатом Оверсиз“ влиза в състава на акционерите на Fennovoima с 34-процентен дял.

В края на март 2014 г. „Росатом“ сключи сделката по придобиване на 34% във Fennovoima. В частност Raos Voima Oy (дъщерна компания на „Росатом“) и Voimaosakeyhtio подписаха договор, според който 34% от акциите на Fennovoima стават собственост на Raos Voima Oy. Стойността на сделката бе за 35,9 милиона евро.

За започване на строителството на централата бе необходимо положително решение на финландския парламент, което бе получено на 5 декември 2014 г.

Fennovoima притежава повече от 60 промишлени, търговски и енергийни предприятия във Финландия. Компанията е създадена за строителството на нови ядрени мощности в страната, но засега не притежава АЕЦ.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари