ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – МЕВ е направило официално предложение за сключване на договор с Русия за доставка на електроенергия на преференциални цени

29.12.2014

От Министерството на енергетиката и въгледобива (МЕВ) съобщават, че Украйна е готова да купува електроенергия от Русия на преференциални цени.

 

Украйна, която изпитва остър дефицит на енергийни въглища заради събитията в Донбас, е готова да купува енергия от РФ при преференциални условия – по вътрешни руски цени, които са с около 1/3 по-ниски от украинските, се казва в съобщението на Министерството на енергетиката и въгледобива.

Както отбелязват от МЕВ, в събота, 27 декември, руските СМИ от името на заместник председателя на правителството на РФ Дмитрий Козак разпространиха изявление на руската страна да доставя на Украйна електроенергия от енергийния пазар на Русия при преференциални условия – по вътрешно-руски цени, а също и без предплащане.

Както е известно от откритите източници на информация, цената на електроенергията на енергийния пазар в Русия сега е около 2100 рубли (без ДДС)/MWh, което по официалния обменен курс е около 688 гривни/MWh. В друго съобщение се говори за 43,5 долара/MWh.

“Това е значително по малко от пазарната цена на едро на украинския енергиен пазар, която през декември 2014 година е 941 гривни/MWh”, – се отбелязва в съобщението на МЕВ.

“Съгласно това изявление, а също и на полученото по-рано предложение от ОАО „Интер РАО“ за сключване на директно споразумение с „Укринтерэнерго“, МЕВ на Украйна се обръща към министъра на енергетиката на РФ А.В.Новак с предложение без отлагане да бъде сключен договор за купуване-продажба при гореизложените условия”, – се подчертава в съобщението на министерството.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари