ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Затварянето на АЕЦ Vermont Yankee ще се отрази негативно на икономиката на региона

30.12.2014

Окончателното спиране на американската АЕЦ „Vermont Yankee“, планирано за вторник, ще се превърне в загуба на 640 MW генериращи мощности и на над хиляда работни места, пише „The Recorder“.

 

АЕЦ “Вермонт Янки”, която има един блок с воден кипящ реактор BWR е сдадена за експлоатация на 30 ноември 1972 година.

На централата работят 550 души със средна годишна заплата 105 хиляди долара. Като доставчик на електроенергия, тя имаше важно значение едновременно за три щата на САЩ.

Само сред директните загуби изданието отбелязва например, загубата на около 1200 работни места през следващите пет години. В тях влизат съкращаване на персонала на централата и загуба на други свързани с експлоатацията и обслужването на АЕЦ работни места.

На самата АЕЦ съкращенията вече са започнали. През август 2013 година, когато за първи път бяха обнародвани плановете за окончателното и спиране са работили 625 души, а сега са останали 550.

След като, през януари от активната зона на реактора бъде извадено горивото, се очаква нова вълна от съкращения – ще останат 316 работници. А след изваждането на отработилото ядрено гориво (ОЯГ) от басейна за отлежаване на касетите (БОК) в сухото хранилище (2017-2020 година) числеността на персонала ще падне до 127 души.

Но и с това съкращенията няма да свършат. През 20-те години на площадката в крайна сметка ще останат всичко 24 работници.

Изчезването на високоплатените специалисти ще се забележи практически навсякъде – в магазините, ресторантите, клубовете, в хотелите и т.н.

Освен това, затварянето на централата ще нанесе мощен удар по благотворителността в региона. Даже и през тази година собствениците на АЕЦ са изразходвали за благотворителни цели само 175 хиляди долара, което е значително по-малко, отколкото през предишните години.

Източник: AtomInfo.Ru

Интересна анимация за етапите на извеждане от експлоатация на централата ще видите на: http://www.safecleanreliable.com/

Tags: , ,

One Response to САЩ – Затварянето на АЕЦ Vermont Yankee ще се отрази негативно на икономиката на региона

  1. Красимир Христов on 30.12.2014 at 5:54

    На 29 декември централата беше окончателно спряна, съобщи агенция „Associated Press“

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари